Merkelová a celé Nemecko sú úplne v háji. Poriadne krutá analýza stavu od amerického historika

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová na návšteve v Číne (Autor: SITA)

    Nemecko sa podľa Hansena stalo v povojnovom období finančnou mocnosťou a národom, ktorý sa dával ostatným za príklad. Nemecku sa podarilo skvelo využiť obchodné podmienky na európskom trhu. V oblasti diplomacie potom Nemecko plnilo úlohu sprostredkovateľa a mierotvorcu medzi Európskou úniou a Ruskom. „Okrem toho sa Nemci štylizovali do úlohy morálneho hlasu Európy. V rámci pokánia za svoju agresívnu minulosť sa stala krajina najhlasnejším kritikom údajného amerického imperializmu. V 21. storočí nemecké médiá, politici a intelektuáli nahradili svoje francúzske náprotivky a namiesto nich hojne kritizujú Spojené štáty. Od vojny v Iraku až po odpočúvanie amerických spravodajských služieb. Skrátka a dobre, po skončení studenej vojny sa z Nemecka stal vodca celého Západu,“ uvádza Hanson.

    Za posledných šesť mesiacov sa však pozícia krajiny aj kancelárky Merkelovej podľa Hansona totálne zrútila. „Katastrofálne rozhodnutie Merkelovej otvoriť utečencom hranice Nemecka a fakticky celej Európy sa ukázalo ako sebecké a samovražedné. Do Európy sa derú hordy migrantov a naivita Merkelovej rozhodne nemôže byť považovaná za prejav humanity. Predovšetkým preto, že z Blízkeho východu na európsky kontinent prichádzajú prevažne mladí muži. Drvivá väčšina z nich nie sú politickými utečencami, ale chcú využiť štedrosť európskych sociálnych systémov,“ tvrdí Hanson a poukazuje na to, že okrem finančných nákladov, náboženského a sociálneho pnutia spôsobeného nezamestnanými moslimskými mužmi existuje v rámci postoja Nemecka mnoho ďalšieho pokrytectva.

    Celý text v angličtine máte k dispozícii TU.

    „Nemecko bolo oveľa tvrdšie pri rokovaniach s príbuzným európskym národom Grékov než voči migrantom z Blízkeho východu. Merkelová logicky Grécku oznámila, že si nemôže požičiavať peniaze a podkopávať základy EÚ donekonečna. Nie je ale sebectvo Grékov podobné tomu, čo teraz robí samotné Nemecko? Merkelová vyzvala európske národy prijať migrantov a záplava utečencov sa od tejto chvíle valí pred územie nemeckých susedov. Oveľa chudobnejší nemeckí susedia sú tak nútení niesť veľkú časť nákladov,“ kritizuje prístup nemeckej kancelárky Hanson a poukazuje, že sa Nemecko vždy chválilo svojím súcitným kapitalizmom, teda kombináciou súkromného podnikania a paternalistickým etatizmom.

    „Avšak odhalené podvody v automobilke Volkswagen dokazujú, že porušovanie zákona veľkými firmami sa darí najmä v systéme, kde je uprednostňovaná úloha štátu. A to oveľa viac ako v údajne sebeckom americkom systéme voľného trhu. Viac transparentné médiá a prirodzená súťaživosť odvádzajú v oblasti kontroly nečestných firiem oveľa lepšiu prácu než vláda,“ usudzuje Hanson, ktorý vo svojom texte následne prechádza k Rusku a jeho prípadným územným ambíciám na východe Európy. „Štáty východnej Európy očakávajú od Nemecka plnenie vodcovskej úlohy a ochranu pred agresívnym Putinom. Toho ale od jeho úmyslu odradí skôr prítomnosť amerických vojakov v Nemecku. Grécky debakel, problémy s migráciou, podvádzanie Volkswagenu a Putinova agresia nám pripomínajú, že údajné dobré úmysly Nemecka sú často prevážené jeho sebeckosťou,“ uzatvára Hanson.

    - Reklama -