Merkelová a Putin sa zblížili. A môže za to Trump, píšu v Británii

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Na mnohých témach sa Nemecko a Rusko nezhodnú. Kancelárka Merkelová sa s prezidentom Vladimirom Putinom rozchádza v pohľade na anexiu ukrajinského Krymu ruskou armádou, na činnosť hackerov aj na dianie na východe Ukrajiny či na otravu bývalého dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa na britskej pôde.

    Server britského denníka Independent však poznamenáva, že predsa len existuje jedna téma, v ktorej našli Putin s Merkelovou spoločnú reč. Ide o otázku rušenia dohody s Iránom. Schôdzka v ruskom Soči ukázala, že podľa Putina a Merkelovej by mali iránsku jadrovú dohodu so Západom udržať pri živote. Prezident USA Donald Trump sa naopak netají tým, že dohodu považuje za zlú a zruší ju. Merkelová sa s Putinom zhoduje, že Trumpov zámer nie je práve najšťastnejší.

    Rusko je dlhodobým spojencom Iránu. Putin navyše chápe debaty o iránskej jadrovej dohode ako príležitosť dostať svoju krajinu z medzinárodnej izolácie, do ktorej sa Ruská federácia dostala v dôsledku ukrajinskej krízy. Spor o iránsku jadrovú dohodu dal však istý priestor aj Merkelovej. Nemecká kancelárka mohla jasne predviesť, že v zahraničnopolitických otázkach Nemecko postupuje nezávisle od USA.

     

     

    Zdroj: Twitter / President of Russia

    Merkelová sa s Putinom zhodla, že ich názory sa síce rozchádzajú, ale že spolu musia debatovať. Putin nemeckú kancelárku uistil, že Rusko bude aj naďalej posielať plyn do západnej Európy, a to cez Ukrajinu. „Nechcú s nami rozvíjať vzťahy, ale o naše peniaze stoja,“ poznamenal na tlačovej konferencii Putin na adresu Ukrajiny.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -