Merkelová a Macron sa dohodli rozsiahlej reforme Únie

    0
    Emmanuel Macron a Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Informovala o tom šéfka nemeckej spolkovej vlády, ktorú citovala agentúra DPA. 

    Podľa jej slov – po stretnutí s najvyšším francúzskym predstaviteľom – sa otvára nová široká kapitola iniciatív pre Úniu, ale aj pre nemecko-francúzsku spoluprácu.

    “Potrebujeme európske odpovede. A to nás vedie aj k tomu, že Európa musí nájsť svoje miesto v multilaterálnom svete,” vyhlásila Merkelová. Európa by podľa nej mala zohrávať významnú úlohu pokiaľ ide o obranu hodnôt, názorov a blahobytu, a tiež pri ochrane životného prostredia a mieru vo svete.

    Nemecká kancelárka zdôraznila význam spoločného európskeho riešenia azylovej a migračnej politiky. “Naším cieľom zostáva európska odpoveď na túto výzvu,” podčiarkla. Zároveň pripustila, že spoločná európska azylová politika sa formuje len ťažko.

    Francúzsko prisľúbilo Nemecku spoluprácu, uviedla Merkelová a poukázala i na jej pondelkové stretnutie s novým talianskym premiérom Giuseppem Contem. Cieľom je zlepšiť ochranu vonkajších hraníc Únie a posilniť Frontex, vyplynulo z jej slov.

    Macron: Je potrebný efektívny systém solidarity a zodpovednosti

    Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa opakovane vyslovil za spoločné riešenie azylovej politiky na úrovni členských štátov Európskej únie. Stalo sa tak v utorok v Mesebergu v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko po stretnutí so spolkovou kancelárkou hostiteľskej krajiny Angelou Merkelovou.

    “Veríme v európsku odpoveď na výzvy, pred ktoré nás stavia migrácia,” citovala Macronove slová tlačová agentúra DPA. Francúzsky prezident pri tom podčiarkol, že mu ide o všetkých 28 členských krajín Únie.

    Podľa jeho slov je potrebný efektívny systém solidarity a zodpovednosti, v ktorom by utečenci po príchode na starý kontinent boli registrovaní a začalo by sa ich azylové konanie. Doteraz je síce teoreticky za registráciu a konanie zodpovedná krajina, na územie ktorej vstúpili ako prvé, v praxi však tento tzv. dublinský systém často nefunguje.

    Macron loboval v Nemecku za viac pozornosti krajinám pôvodu migrantov a tranzitným štátom, osobitne zmienil Líbyu, v spolupráci s ktorou by chcel zlikvidovať prevádzačské bandy.

    “Humanitárne riziko začína práve potom, keď sa opúšťa pobrežie Líbye,” pripomenul francúzsky prezident a dodal, že sa to priveľmi často ukázalo pri lodných nešťastiach vo vodách Stredozemného mora.

    Macron podporil návrh Európskej komisie, aby sa Frontex personálne posilnil až na úroveň do 10.000 spolupracovníkov.

    Obaja štátnici podporili v Mesebergu návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska na vytvorenie centier mimo územia Únie, v ktorých by sa posudzovali žiadosti o azyl utečencov a migrantov.

    - Reklama -