Merkelová: Čo znamenajú sloboda a nezávislosť, sme sa my Nemci naučili od Spojených štátov

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    “Čo znamenajú sloboda a nezávislosť, sme sa my Nemci naučili od Spojených štátov,” povedala Merkelová na recepcii pre členov diplomatických zborov, ktorá sa konala na zámku Meseberg pri Berlíne.

    V tejto súvislosti spomenula berlínsky vzdušný most, prostredníctvom ktorého začali Spojenci v koncom júna 1948 zásobovať západné sektory vtedy rozdeleného mesta.

    Rovnaká solidarita umožnila podľa Merkelovej aj proces znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990. “Na nič z toho sme nezabudli,” povedala nemecká kancelárka, ktorá však nezabudla zmieniť ani súčasné rozpory medzi EÚ a USA. “Môžem len dúfať, že neskončíme v špirále konfliktov kvôli obchodu,” dodala Merkelová.

    Kancelárka tiež v prítomnosti amerického veľvyslanca v Nemecku Richard Grenella, ktorý je Trumpovým blízkym spolupracovníkom, vyzdvihla úsilie šéfa Bieleho domu a severokórejského vodcu Kim Čong-una o zmiernenie napätia na Kórejskom polostrove.   

    Podľa Merkelovej musí tiež Nemecko viac investovať do obrany a zohrávať v rámci NATO významnejšiu úlohu, čo je jedna z Trumpových hlavných požiadaviek. 

    - Reklama -