Megaškandál s piešťanským cétečkom zmietla generálna prokuratúra zo stola. Chystá opozícia protiútok? Budete sa čudovať

    0
    Pavol Paška, niekdajší podpredseda strany Smer-SD (Autor: SITA)

    Parlamentné Listy oslovili iniciátorov protestov s otázkou, čo si o vývoji kauzy myslia a či sa zoskupenie Mladé pušky chystá opäť zasiahnuť. „Považujem to za nehoráznosť, že zastavili toto stíhanie kvôli úplnej hlúposti, že vraj tá ponuka prišla z Čiech, to je skrátka absurdné, čo sa u nás deje,“ povedal Richard Sulík a dodal, že je otázne, či sa Pušky k protestom vrátia. „Najprv sa poradím s mojimi kolegami z parlamentu Igorom Matovičom a Danielom Lipšicom,“ dodal líder SaS.

    „Veľmi ma to mrzí,“ povedal Igor Matovič a dodal, že po voľbách sa nezmenilo nič, len to, že Smeru teraz asistujú aj Bugárovi a Procházkovi ľudia. Matovič momentálne protesty neplánuje.

    „Neuvažovali sme nad mítingami na uliciach kvôli tejto kauze. Myslím si, že tento zlepenec zlodejov, ktorý nám vládne, nám prinesie desiatky ďalších a väčších káuz, takže príležitostí bude kopa,“ povedal poslanec pre PL.sk a dodal, že kroky potrebné na správne vyriešenie kauzy podnikne v parlamente. „Budeme zvolávať mimoriadny výbor, budeme robiť to, čo opozícia robiť môže. Takže predvoláme si ľudí na mimoriadny výbor a uvidíme, ako sa k tomu vyjadria,“ povedal Matovič, ktorý spoluprácu podobnú Mladým puškám do budúcnosti nevylučuje.

    „Ono to bolo hlavne zoskupenie Saska, OĽaNO-NOVA a my sa v podstate teraz cítime ako jediná normálna opozícia v parlamente a naďalej spolupracujeme,“ vyhlásil šéf Obyčajných.

    Nateraz už mimoparlamentný politik Alojz Hlina situáciu vníma podobne. „Pravdupovediac, túto kauzu už sledujem len tak zbežne a mrzí ma, že zas je ,všetko v poriadku'. Podľa mňa nie je všetko v poriadku a mrzí ma, že vyšetrovaním, ktoré, samozrejme, tiež stálo nejaké peniaze, sa zistilo, že je všetko v poriadku,“ povedal pre PL.sk čerstvý člen KDH. Podnikať protesty sa tiež nechystá.

    „Zorganizovať skutočné protesty je naozaj náročné. V ľuďoch musí byť tá emócia a nie som si celkom istý, či je teraz dostatočná. Ja verím, že ľudia našej krajiny sa naučia protestovať a budú protestovať, budú vedieť zdvihnúť chrbát a možno niekedy nabudúce budú ďalšie podobné protesty, ako boli tie kvôli CT, ktoré budú mať svoj význam,“ myslí si Hlina.

    O čo v kauze šlo

    Piešťanská nemocnica kúpila v roku 2012 CT prístroj za 1,6 milióna eur. Lekár a v súčasnosti aj poslanec za Obyčajných ľudí Alan Suchánek verejnosť upozornil, že zdravotnícky prístroj bolo možné zakúpiť až o tretinu lacnejšie. Prípad mal búrlivú dohru v parlamente aj v uliciach. Na nátlak verejnosti po kauze odstúpili zo svojich funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, šéfka správnej rady nemocnice a zároveň podpredsedníčka národnej rady Renáta Zmajkovičová a nakoniec aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý mal napojenie na firmu Medical Group, ktorá nemocnici CT predala.

    Verejné skúmanie zdravotníctva však odhalilo takzvanú chobotnicu, ktorá mala hlavu v Košiciach. Tvárou takzvaných „paškovcov“ sa stal, ako inak, Pavol Paška, pod ktorého spadalo východoslovenské krídlo Smeru. Na vtedajšieho podpredsedu parlamentu sa zosypala výrazná kritika aj od opozičných politikov. Pustili sa do neho napríklad aj členovia SaS, viac si môžete prečítať TU

    Najvýraznejšie voči Paškovi zakročilo zoskupenie v zložení Richard Sulík, Igor Matovič a Daniel Lipšic, ktorým sekundoval aj Alojz Hlina. Po Sulíkovom vyjadrení, že Paška ťahá za nitky slovenského zdravotníctva, dotknutý predseda parlamentu podal na trojicu politikov trestné oznámenie. Viac o prípade PL.sk písali TU. Spomínané zoskupenie opozičných politikov zorganizovalo aj masové protesty, ktoré do ulíc prilákali veľké množstvo ľudí. Poslanci si vyslúžili prezývku „Mladé pušky“ a podarilo sa im docieliť aj spomínané odstúpenie Pavla Pašku.

    Jedna z demonštrácií pod vedením Mladých pušiek na Námestí SNP v Bratislave Zdroj: Youtube/VIZIA21

    Generálna prokuratúra však v posledných dňoch označila zistenia vyšetrovateľov kauzy za nedostatočné a obvinenia voči podozrivým stiahla. Jedným z hlavných pochybení bolo podľa hovorkyňe Generálnej prokuratúry Andrei Predajňovej nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody, a to pre nepoužiteľnosť znaleckého posudku. “Bude vecou ďalšieho konania, aby sa vyšetrovateľka a prokurátor zodpovedne a v intenciách príslušných ustanovení Trestného poriadku vyrovnali so všetkými relevantnými tvrdeniami obvinených,” konštatovala Predajňová.

    Ako však hovorkyňa upozornila, rozhodnutie nevylučuje, že po doplnení dokazovania a po odstránení pochybení, ktoré prvý námestník generálneho prokurátora svojím rozhodnutím vytkol, príde opätovne k vzneseniu obvinenia. “Vo veci sa naďalej koná a je vedené trestné stíhanie,” dodala Predajňová. Mladé pušky sú z nového vývoja kauzy CT sklamané. Okrem nich kauza negatívne zasiahla aj celé spektrum opozičných politikov a najmä Alana Sucháneka. A čo si o počínaní generálnej prokuratúry myslia politici?

    Procházka hovorí o duševnej kondícii

    ParlamentnéListy.sk o stanovisko k vývoju kauzy požiadali zástupcov všetkých parlamentných strán. Koalícia však mlčí. Hovorca strany Most-Híd András Nagy rovnako ako hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková pre PL.sk povedali, že záležitosť nechávajú v rukách orgánov činných v trestnom konaní, lebo vo veci stále postupujú. Obráťte sa, prosím, na generálnu prokuratúru,“ odkázala nám hovorkyňa strany Smer Ľubica Končalová. 

    Objasnenie kauzy a potrestanie jej vinníkov je veľmi dôležité pre duševnú kondíciu Slovenska. Jeho finančnej kondícii zase pomôže, ak vďaka zásade osobnej hmotnej zodpovednosti správcov verejných zdrojov predídeme akýmkoľvek podobným prípadom v budúcnosti,“ povedal pre PL.sk líder strany Sieť Radoslav Procházka.

    Opozícia zúri, Suchánek je sklamaný

    Lekára a poslanca Alana Sucháneka tento zvrat v kauze prekvapil. Upozornil na včerajšie programové vyhlásenie vlády, v ktorom bol jedným z dôležitých bodov aj boj proti korupcii.

    „Vyzerá to tak, že toto je názorný príklad, ako bude v nasledujúcich rokoch boj s korupciou vyzerať. Tým, že sa tým dvom pravicovým stranám, ktoré išli do koalície so Smerom, nepodarilo presadiť dôležité zmeny – zmenu na poste ministra vnútra a na poste generálneho prokurátora, tak ten boj proti korupcii bude takto vyzerať,“ myslí si Suchánek.

    „Je nemysliteľné, aby pri takej závažnej a silne medializovanej veci, kde obvineným hrozí väzenie desať až pätnásť rokov, generálna prokuratúra odbila zdesenie verejnosti vágnym konštatovaním, že jedným z hlavných pochybení pri vyšetrovaní je nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody, a to vzhľadom na nepoužiteľnosť znaleckého posudku. To má byť žart?“ pýta sa poslanec za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik. Podľa liberálov sa kauza zmenila na tragikomédiu.

     „Takto vyzerá na Slovensku boj s tunelármi. Toto je slovenská realita, nie kvetnaté frázy v programovom vyhlásení, kde, mimochodom, prokuratúre vládna koalícia venovala jeden krátky odsek. Strana Smer-SD, ktorá je viac kriminálnym klanom ako štandardným politickým zoskupením západného typu, je skutočnou prekážkou v boji proti korupcii. Tam treba pri očiste verejného života začať, nie s nimi chodiť do vlády,“ dodáva poslanec SaS Ľubomír Galko.

    Boris Kollár zo strany Sme rodina v tom má tiež jasno. „To je jasný dôkaz, ako to tu funguje. Ako vážne to s klientelizmom, korupciou či bezpečnosťou myslí pán premiér, toto je výsledok. Toto je boj proti korupcii v ich ponímaní,“ povedal pre PL.sk Kollár.

    Ku kauze predraženého CT sa pre PL.sk vyjadril aj Milan Uhrík zo strany ĽSNS. „My sme si nikdy nerobili ilúzie, že všetky tieto kauzy budú objektívne vyšetrené, treba sa pozrieť na personálne obsadenie vládnych inštitúcií a vyšetrujúcich orgánov,“ povedal Uhrík a dodal, že nie je možné, aby sa kauza vyšetrila správne, keď „kolega vyšetruje kolegu“.

    - Reklama -