Medzinárodný tribunál rozhodol: Rusko musí prepustiť ukrajinské lode a námorníkov. Moskva pojednávanie bojkotovala

    0
    Tri ukrajinské lode po zadržaní 25. novembra 2018 v Kerči na Kryme. (Autor: TASR)

    Tribunál ITLOS so sídlom v Hamburgu, ktorý je medzivládnou organizáciou vytvorenou na základe Dohovoru OSN o morskom práve (UNCLOS), rozhodoval o žalobe Ukrajiny voči Rusku v prípade tzv. kerčského incidentu.

    Incident, pri ktorom ruské námorníctvo zadržalo tri ukrajinské vojenské lode a ich posádky, sa odohral 25. novembra 2018 v Kerčskom prielive a prispel k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi Kyjevom a Moskvou, vyvolaným zmenou kurzu ukrajinskej vlády na prozápadný a konfliktom v Donbase.

    Rusko tvrdí, že Ukrajinské lode narušili jeho hranice. Ukrajina túto interpretáciu odmieta a tvrdí, že jej lode chceli len preplávať cez Kerčský prieliv z Čierneho do Azovského mora.

    Ukrajinským námorníkom hrozí v Rusku šesť rokov väzenia za ilegálne prekročenie ruských hraníc. Kritici Kremľa podozrievajú Rusko, že súdny proces s ukrajinskými námorníkmi bude zinscenovaný.

    Sudca ITLOS v rozhodnutí tiež uviedol, že obe strany by nemali podnikať žiadne ďalšie kroky, ktoré by vystupňovali už mimoriadne napätú situáciu.

    Verdikt je však problematický, pretože Moskva pojednávanie v Hamburgu bojkotovala. Zastáva totiž názor, že o prípade by mal rozhodnúť len domáci súd v Rusku.

     

    - Reklama -