Medzinárodný súd rozhodol spor o ostrovy proti Číne. A viete, čo Peking obratom do Haagu odkázal?

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    Rozhodnutie Medzinárodného tribunálu v Haagu Čína neuznáva. Filipíny si arbitráž objednali úplne nezávisle od Číny, a preto navyše ani nie je jej výsledok pre Čínu akokoľvek záväzný, aspoň podľa ekonóma Čao Jung-šenga.

    „Čína sa nemusí starať o výsledok arbitráže, ktorý nie je právne záväzný, pretože arbitráž vyžaduje, aby sa všetky strany sporu zhodli na tom, že predmet sporu pošlú a budú sa riadiť jej rozhodnutím,“ uvádza Global Times. „Rozhodnutie je tak prakticky len vtip,“ podotkol Jung-šeng.


    Krajina sa vo svojom oficiálnom stanovisku vyjadrila, že má na ostrovy nespochybniteľný nárok už posledných niekoľko tisíc rokov, ako vyplýva z historických údajov. „Čína bola prvá, kto objavil, pomenoval, preskúmal a využil Nan-chaj Ču-tao (ostrovy v Juhočínskom mori) a priľahlé vody,“ a tiež bola prvá, kto si ich zobral pod patronát ako časť svojho územia, a tak s nimi aj nakladal.


    Po konci druhej svetovej vojny Čína získala späť nadvládu nad ostrovmi, ktoré v tom čase, počas svojej agresie voči Číne, nelegálne okupovalo Japonsko,“ píše Global Times. Podľa čínskeho výkladu medzinárodného práva potom ostrovy v Juhočínskom mori patria pod územnú zvrchovanosť Číny.


    Tá navyše ostrovy bráni pred „inváziou a nelegálnou okupáciou zo strany konkrétnych krajín, ktorým okrem iného bránia v ich snahe prekaziť Číne cieľ dosahovať vlastné záujmy. „Čína je pripravená pokúsiť sa s krajinami, ktoré sú v situácii zainteresované, dosiahnuť praktické dohody vrátane spoločného rozvoja v zodpovedajúcich morských oblastiach, v snahe priniesť obojstranne výhodné výsledky a udržať spoločne mier a stabilitu v Juhočínskom mori.


    Čína rešpektuje a dodržiava slobodu navigácie a letového priestoru, ktorú využívajú všetky krajiny v rámci medzinárodného práva v Juhočínskom mori,“ znie ďalšia časť oficiálneho stanoviska čínskej vlády.


    Medzitým sa však všetci účastníci sporu obávajú priamej vojenskej konfrontácie, ktorú však, zdá sa, nikto nevylúčil. Ďalšie zbrojenie situáciu rozhodne nijako nenapomáha. Podľa Global Times teraz všetko závisí od toho, ako budú Filipíny reagovať na čínske odmietnutie a ako veľmi budú Čínu provokovať Japonci a Američania.

    - Reklama -