Medzinárodný súd nariadil USA, aby dočasne zrušili sankcie na Irán

    0
    Vlajka USA, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Ako uviedla agentúra Reuters, najvyšší súd OSN v stredu nariadil Spojeným štátom, aby zabezpečili, že sankcie voči Iránu sa nebudú týkať humanitárnej pomoci alebo bezpečnosti civilného letectva.

    Sudcovia ICJ tak prisúdili víťazstvo v spore Teheránu, ktorý tvrdil, že sankcie, uvalené na Irán od mája vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa, porušujú podmienky ich zmluvy o priateľstve z roku 1955.

    AP uviedla, že na základe dnešného verdiktu ICJ musí Washington  odstrániť všetky prekážky, vyplývajúce z opätovného uvalenia sankcií, pri vývoze liekov a zdravotníckych pomôcok, potravín a poľnohospodárskych komodít do Iránu a náhradných dielov a zariadení potrebných na zaistenie bezpečnosti civilného letectva.

    Prezident Trump sa v máji vrátil k obnoveniu prísnych sankcií USA voči Iránu po tom, ako v mene Spojených štátov odstúpil od jadrovej dohody medzi Teheránom a šesticou svetových mocností. Irán toto obnovenie sankcií v júli napadol na ICJ.

    Agentúra DPA uviedla, že dnešné rozhodnutie ICJ je predbežné a je možné sa proti tomu odvolať, čo Spojené štáty podľa AP zrejme urobia.

    Spojené štáty tvrdia, že ICJ nemá právomoc rozhodovať v tejto kauze. Právna poradkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jennifer Newsteadová sa ešte v lete vyjadrila, že v spore s Iránom podľa nej nejde o údajné porušenie dohody o priateľských vzťahoch, uzavretej v roku 1955 medzi vtedajšou Perziou a Spojenými štátmi, ako tvrdí druhá strana.

    V jadrovej dohode z roku 2015 sa podľa DPA výslovne uvádza, že prípadné spory nemajú byť riešené na pôde súdu OSN, ale prostredníctvom iného zmierovacieho mechanizmu.

    “Akceptovanie iránskych právnych manévrov týmto súdom by malo vážne následky,” varovala svojho času Newsteadová.

    Dodala, že odstúpenie Washingtonu od jadrovej dohody s Iránom bolo legálnym krokom, odzrkadľujúcim “hrozbu, ktorú správanie Iránu naďalej predstavuje pre národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku Spojených štátov”.

    Teherán pritom obvinila z dlhoročného porušovania rezolúcií OSN a podporovania terorizmu.

     

    - Reklama -