Medzi utečencami sú aj teroristi a ďalší kriminálnici. Môže to byť ešte oveľa drsnejšie, pripúšťa nemecký kriminalista

    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Podľa Müncha má BKA zhruba o stovke utečencov indície, že by mohli byť prepojení s terorizmom. V prevažnej väčšine prípadov sa podozrenia nepotvrdili, ale časť utečencov kriminalisti dôkladne preverujú. „Momentálne je to zhruba desať prípadov, v ktorých vyšetrujeme, či sa niekto podieľal na vojnových zločinoch v zahraničí alebo bol členom teroristického zoskupenia. Čiastočne ide tiež o používanie zakázaných symbolov hnutia Islamský štát,“ povedal šéf BKA.

    S príchodom utečencov do Nemecka rastie podľa šéfa BKA aj počet krajne pravicových násilných činov

    Väčšie bezpečnostné riziko však Münch vidí hlavne v tom, že utečencov sa snažia osloviť radikálni salafisti, ktorí už v Nemecku žijú. BKA má informácie o niekoľkých desiatkach pokusov, kedy sa salafisti snažili získať utečencov na svoju stranu. „Existuje nebezpečenstvo, že sa mladí muži, nádeje ktorých sa v Nemecku nenaplnia, niekedy pridajú k salafistickým skupinám, podľahnú ich ideológii, radikalizujú sa a dopustia sa násilných činov,“ upozornil Münch.

    Podľa šéfa BKA rastie s príchodom utečencov do Nemecka aj počet krajne pravicových násilných činov. Od začiatku roka zaznamenal úrad asi 600 útokov na ubytovne pre utečencov, pričom najmenej v 550 prípadoch za nimi stáli pravicoví radikáli. Rétorika zameraná proti utečencom silnie. „Je možné, že zažijeme ešte dramatickejšie udalosti ako doteraz,“ varoval Münch s tým, že sa nedajú vylúčiť ani útoky na utečencov, ktoré obete neprežijú.

    Do Nemecka prišlo tento rok podľa neoficiálnych údajov približne 800 000 žiadateľov o azyl a odhaduje sa, že za celý rok ich môže byť spolu 1,5 milióna.

    - Reklama -