Medzi Dankom a saskárkami to iskrí. Hulvát, sedlák a tunelár, odkazujú. Podľa národniara je ale všetko inak

    0
    Andrej Danko a Lucia Nicholsonová (Autor: TASR)

    V uplynulých dňoch sa vody slovenskej politiky rozvírili „nedorozumením“ predsedu parlamentu Andreja Danka a podpredsedníčky národnej rady Lucie Nicholsonovej. Tá šéfovi národniarov po stredajšom poslaneckom grémiu adresovala otvorený list, v ktorom sa vyjadrila, že sa od neho nenechá zastrašovať a nebude mu tolerovať vyhrážanie sa odvolaním z funkcie preto, že bude matka.

    V liste, ktorý zverejnila na svojom blogu, liberálka otvorene píše, že ju Danko požiadal o dve zásadné veci, ktoré má odovzdať v písomnej podobe, a to písomné stanovisko o tom, na základe akých paragrafov otvorila mimoriadnu schôdzu k Bašternákovi, ako aj písomné stanovisko o tom, ako si saskárska politička plánuje zosúladiť svoj rodinný a pracovný život bezprostredne po pôrode tak, aby z pozície podpredsedníčky plne reprezentovala opozíciu. „Inak budem odvolaná,“ tvrdí Nicholsonová.

    Nicholsonová ozrejmila, že jej celá rodina bude pomáhať, aby skĺbila pracovné a materské povinnosti, pričom na materskú dovolenku pôjde jej manžel. „Každá žena v tejto krajine, ktorá je na materskej a je krátko po pôrode, je chránená zákonom – zákon ju chráni presne pred takými nadriadenými, ako ste vy,“ púšťa sa do Danka.

    Žiadam vás, už neklamte

    Svoje vyjadrenie do kotla pridal aj samotný predseda parlamentu. Ako píše vo svojom príspevku, Nicholsonovej rozhodnutie o vychovávaní dieťaťa v parlamente aj naďalej odmieta komentovať. Namiesto toho sa chce vyjadriť k slovám plným klamstiev a nenávistných emócií. Svoju otázku o ďalšom pôsobení liberálky v parlamente považuje za štandardnú, keďže mu do stredajšieho dňa neodpovedala. „Nemôžete sa na mňa hnevať, že nesledujem Vaše sociálne siete a ani Vaše vyjadrenia v médiách,“ píše a pokračuje, „nemal som odkiaľ vedieť, že ste sa rozhodli nenastúpiť na materskú dovolenku a ostať s dieťatkom v parlamente.“

    Danko sa však ostro vyhradzuje proti tvrdeniam, že sa jej vyhrážal prepustením z práce. „Opakujem, je to klamstvo, nič iné iba klamstvo, a tento Váš postoj nechápem, ale rešpektujem. Je to Vaša zvolená cesta,“ vyjadril sa a dodal, že jediné, o čo Nicholsonovú písomne žiadal, je vysvetlenie a zdôvodnenie, na základe čoho a akého poverenia viedla poslednú schôdzu. Ako ďalej uvádza, robí to preto, lebo svojím konaním porušila rokovací poriadok.

    Zdroj: Andrej Danko – predseda NR SR

    V závere svojho príspevku predseda parlamentu zaprial Nicholsonovej a jej dieťaťu všetko dobré a pripomenul, že jeho dvere sú vždy otvorené. „Len Vás žiadam, aby ste už neklamali,“ uzavrel.

    Byť vašou matkou, už sa doma v živote nenajete

    Správanie predsedu parlamentu nasrdilo aj občiansku aktivistku a bývalú kandidátku do parlamentu za SaS Moniku Kozelovú, ktorá sa vyjadrila, že to, čo Danko spravil na poslaneckom grémiu a vzápätí na tlačovej konferencii, ubilo zvyšky úcty voči jeho postaveniu. Podľa jej názoru šéf národniarov na grémiu zaútočil na liberálku Nicholsonovú „takým sedláckym spôsobom“, že sa za neho musel hanbiť asi každý chlap, ktorý bol v miestnosti. 

    „Spôsob, akým ste na grémiu nútili Luciu Nicholsonovú, aby vám dala písomnú záruku, že zosúladí svoje materské povinnosti tesne po pôrode s pracovnými povinnosťami, lebo že inak ju odvoláte, bol absolútny TOP, vrchol hulvátstva, neúcty k ženám, a takej neúcty k matkám,“ vyjadrila sa aktivistka a dodala, „keby som bola tou vašou, tak sa doma už v živote nenajete.“

    Nevážený pán Danko, ste povýšenecký tunelár a hulvát non plus ultra

    Kozelová si neberie servítku pred ústa a predsedovi parlamentu nakladá, čo sa do neho zmestí. Pripomína mu aj, že okrem útoku na Nicholsonovú si na verejnosti nezískal plusové body ani vetou, ktorú adresoval poslankyni Natálii Blahovej. „Kto ste vy, pani poslankyňa? Ja som právnik, vy ste LEN učiteľka zo škôlky,“ cituje ho aktivistka a prikladá odpoveď, „vy ste len obyčajný povýšenecký tunelár a hulvát non plus ultra! A navyše sedlák!“

    Ženy nie sú handry, o ktoré si budete obtierať lakovky

    Rovnako Danka upozorňuje na to, že jeho sústavné útoky voči ženám začínajú rezonovať v celej spoločnosti. „Dnes ste svojím chovaním naštvali toľko slovenských mamičiek, toľko UČITELIEK, toľko žien, že keby Vám každá z nich dala jednu facku, tak by ste mali uši zarazené do hlavy a ani by ste sa nemohli čudovať,“ píše rozvášnene aktivistka a uzatvára, „to aby ste si zapamätali, že ženy nie sú žiadne handry, o ktoré si vy budete obtierať svoje lakovky.“

    Čo na to SNS?

    O stanovisko k vyjadreniam Moniky Kozelovej sme požiadali aj predsedu parlamentu Andreja Danka. „Predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko nebude reagovať na nepravdy opozície, jasne sa vyjadril,“ odpovedala hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková.

     

    - Reklama -