Médiá: Barack Obama je úplne v…

    0

    „Hoci sa ekonomika spamätala z krízy, ktorú Obama zdedil na začiatku svojho mandátu, a nezamestnanosť klesla pod päť percent, Američanom to nestačilo. Pocit, že systém je zmanipulovaný v prospech bohatých, bol hnacím motorom populistických kampaní naľavo (Bernie Sanders) aj napravo (Donald Trump),“ konštatuje server.

    Rovnaká situácia je aj v prípade zdravotníckej reformy, pre ktorú Obama nedokázal získať nadpolovičnú väčšinu verejnosti. Teraz republikáni podľa servera dúfajú, že Trump túto reformu zruší.

    Servítky si, čo sa týka Baracka Obamu, pred ústa nedával ani šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl vo svojom komentári. „Nového amerického prezidenta vyniesol do Bieleho domu washingtonský establishment, ktorého má veľká časť voličov plné zuby, rovnako ako zle distribuované plody globalizácie,“ uviedol Plesl. Za prehrou demokratky Hillary Clintonovej podľa neho stojí predovšetkým túžba po zmene.

    „Trumpovo víťazstvo je aj protestom proti štátmi riadenému procesu globalizácie ekonomiky. Veľká časť Američanov evidentne cíti, že z nich globalizácia urobila porazených a zvíťazili korporácie, ktoré si potom zo zarobených peňazí kupujú nájomníkov Bieleho domu. Preto volili Trumpa, ktorý im vo svojej kampani dával nádej aspoň tým, že s nimi hovoril. To niekedy stačí,“ poznamenal Plesl.

    A spomenul aj na Georga W. Busha, ktorý má podľa jeho slov na svedomí rozklad Blízkeho východu. „A práve jemu môže Európa do značnej miery poďakovať za súčasné problémy spojené s migračnou krízou. V tomto ohľade napokon za Bushom mladším vôbec nezaostával ani Barack Obama. Je ťažké si predstaviť, že by práve budúci prezident dokázal napáchať ešte väčšie škody,“ uzavrel.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -