Mečiarove amnestie opäť presiahli za brány parlamentu. Zrušte ich, vyzývajú poslancov slovenské osobnosti

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: SITA)

    “Mečiarove amnestie sú hrubým prejavom zneužitia štátnej moci, ktorá týmto zabránila vyšetreniu a spravodlivému potrestaniu zločinov, zo spáchania ktorých je sama podozrivá. Sú zásadným pošliapaním spravodlivosti, právneho štátu, ako aj základného poslania štátnej moci chrániť občanov,” zdôrazňujú osobnosti z kultúrneho, umeleckého či športového života.

    Zrušenie Mečiarových amnestií je podľa nich potrebné pre poznanie pravdy o amnestovaných skutkoch, ako aj o prvých rokoch vývoja demokracie na Slovensku. “Malo by však aj veľmi aktuálny význam, predstavovalo by dôležitý precedens v schopnosti moci napraviť vlastné zlyhanie a zneužitie z minulosti,” píšu ďalej.

    Osobnosti poukazujú, že občania strácajú dôveru v štát a demokratické zriadenie a hľadajú riešenie v autoritatívnom režime. V tejto dobe by preto podľa osobností bolo zrušenie amnestií signálom, že demokratický štát si dôveru občanov zaslúži. “Preto je zrušenie Mečiarových amnestií nielen krokom viažucim sa k minulosti, ale dôležitým a nevyhnutným rozhodnutím pre súčasnosť a budúcnosť Slovenska,” zdôrazňujú osobnosti.

    Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša. Opozícia sa už neraz pokúsila presadiť ústavný zákon na zrušenie Mečiarových amnestií, dosiaľ sa však nenašlo potrebných 90 hlasov.

    Zrejme sa nenájdu ani teraz. Smer-SD dlhodobo tvrdí, že Mečiarove amnestie sú síce amorálne, ale právne nezrušiteľné. Pochybnosti o zrušiteľnosti má aj SNS. Most-Híd návrh v minulosti podporoval a urobí tak opäť. Viacerí slovenskí právnici a sudcovia sa zhodujú, že zrušenie Mečiarových amnestií je legitímne a legálne. Koaliční poslanci sa podľa SNS obrátia na Ústavný súd SR. Ten jediný sa podľa národniarov môže záväzným spôsobom vyjadriť, či sú Mečiarove amnestie zrušiteľné a ak áno, akým spôsobom.

    - Reklama -