Mazurek už pozná termín odvolacieho konania. Kotleba a Mizík si musia počkať

    0
    Na snímke poslanci Stanislav Mizík a Milan Mazurek (Autor: TASR)

    Milana Mazureka odsúdil 16. apríla minulého roku Špecializovaný trestný súd (ŠTS) pracovisko Banská Bystrica na peňažný trest 5000 eur. Ak ho nezaplatí, hrozí mu polročné väzenie.

    Verdikt nebol právoplatný, odvolal sa voči nemu poslanec a tiež prokurátor, podľa ktorého bol trest nízky.

    Milana Mazureka obžalovali z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

    Dôvodom boli jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

    Mazurek počas procesu tvrdil, že je nevinný a ak hovoril o “cigánskom terore na východe Slovenska”, myslel tým vysokú kriminalitu v osadách asociálov.

    Z nahrávky malo tiež vyplynúť, že ak hovorí o kriminalite detí a trestnej zodpovednosti, myslí tým akékoľvek dieťa, nielen “cigánske”.

    NS SR zatiaľ nevytýčil termín odvolacieho konania v prípade predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu, ktorý v minulosti rozdal kontroverzné šeky chudobným rodinám.

    V prípade šekov Mariana Kotlebu hovorkyňa Važanová TASR v marci informovala, že táto trestná vec bola na NS SR doručená 24. septembra minulého roka.

    “Senát NS SR sa potrebuje podrobne oboznámiť s nálezom ÚS SR z 9. januára 2019, v ktorom sa konštatuje, že niektoré časti ustanovení Trestného zákona týkajúce sa trestných činov extrémizmu sú v rozpore s Ústavou SR. Po preštudovaní si písomného odôvodnenia nálezu ÚS SR bude senát NS SR v trestnej veci Mariana K. ďalej postupovať v zmysle platnej legislatívy,” uviedla hovorkyňa NS SR.

    Rovnako nie je vytýčený ani termín zasadnutia v prípade ďalšieho poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka. Toho samosudca ŠTS v Pezinku na začiatku júla minulého roka oslobodil spod obžaloby.

    Tej čelil za hanlivý status na sociálnej sieti, ktorý bol podpísaný jeho menom. Podľa sudcu nebolo preukázané, že status napísal poslanec. Prokurátor sa na mieste odvolal, vec sa tak dostala na NS SR.        

    Prokurátor Stanislava Mizíka obvinil zo zločinov výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

    Žiadal pre neho trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby s podmienečným odkladom a uloženie probačného dohľadu.

    - Reklama -