Mayová zvažuje štvrté hlasovanie o dohode o vystúpení z Európskej únie

    0
    Na snímke z videozáznamu Theresa Mayová počúva lídra opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyna po hlasovaní pred poslancami v Londýne 15. januára 2019. (Autor: TASR)

    Premiérka povedala, že Británia potrebuje “alternatívnu cestu vpred” po tom, ako Dolná snemovňa v piatok ani na tretí pokus neschválila dohodu o vystúpení Británie z Európskej únie. Za dohodu hlasovalo 286 poslancov a 344 ich bolo proti. Na schválenie dohody bolo potrebných 318 hlasov.

    V otázke, ako dostať Britániu z brexitovej “slepej uličky”, sú podľa predsedu Konzervatívnej strany Brandona Lewisa na stole všetky možnosti, uviedla agentúra Reuters.

    “Musíme sa pozrieť na to, čo môžeme najbližšie urobiť, a musíme niečo urobiť inak,” povedal Lewis v súvislosti s Mayovej plánmi na štvrté hlasovanie.

    Poslanci zo všetkých britských politických strán majú v pondelok hlasovať o poslaneckých návrhoch týkajúcich sa alternatív odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Pôjde o druhé kolo indikatívnych hlasovaní, ktoré nie je pre vládu záväzné.

    Lewis povedal, že vláda nepodporila ani jeden z návrhov, uvádza BBC.

    Návrh o colnej únii medzi Britániou a EÚ bude podľa jeho vyjadrení náročné presadiť, pretože je v rozpore s predvolebnými sľubmi konzervatívcov z roku 2017 a nerešpektuje výsledky referenda o brexite z roku 2016. Vyhlásenie nových parlamentných volieb považuje za nepravdepodobné.

    Lewis vyjadril podporu premiérke Mayovej, ale dodal, že si je vedomý listov od konzervatívnych zákonodarcov, ktorí žiadajú jej odstúpenie.

    Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu v piatok ani na tretí pokus neschválili dohodu o vystúpení Británie z EÚ, ktorú s Bruselom uzavrela vláda premiérky Mayovej. Pre prípad neschválenia dohody Mayová minulý týždeň na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu prinajmenšom do 12. apríla.

     

    - Reklama -