Mayová označila brexit za definujúci okamih pre Britániu. Jej prejav bol zradou brexitu, chce odchod krajiny od EÚ len slovne, udrel na premiérku Farage

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)
    “Pre našu krajinu to bude definujúci okamih,” uviedla a dodala, že EÚ týmto otvára svoju novú kapitolu. “Možno opúšťame Európsku úniu, ale neopúšťame Európu,” uistila Mayová.
     
    Premiérka sa tiež pokúsila vysvetliť, prečo si Briti odhlasovali brexit. Podľa nej hlasovali pre vystúpenie z EÚ, pretože chceli “priamejšiu kontrolu nad rozhodnutiami, ktoré ovplyvňujú ich dennodenný život”.
     
    “Spojené kráľovstvo vystupuje z EÚ, nebudeme viac členom jej jednotného trhu ani colnej únie,” povedala. S EÚ chce preto nastoliť hlboké a výnimočné partnerstvo.
     
    Mayová upozornila, že je v záujme všetkých, aby bolo vyjednávanie o vystúpení Británie z EÚ úspešným. “Upierajú sa na nás oči celého sveta,” povedala.
     
    Mayová sa dotkla tiež práv občanov EÚ žijúcich a pracujúcich v Spojenom kráľovstve. Táto otázka predstavovala dosiaľ jednu z najväčších prekážok v rokovaniach.
     
    “Chceme, aby ste ostali, ceníme si vás a ďakujeme vám za váš príspevok k nášmu dennodennému životu,” odkázala premiérka 600.000 Talianom a ďalším Európanom žijúcim v Spojenom Kráľovstve. Zdôraznila, že záruka, ktorú im dáva, je “skutočná”.
     
    Mayovej prejav vnímali svetové médiá ako pokus prelomiť patovú situáciu v rokovaniach o vystúpení Británie z Únie pred začatím ich tretieho kola v pondelok 25. septembra, uviedla britská spravodajská televízia BBC.
     
    Premiérka si pre svoj prejav zvolila Florenciu pre jej štatút historického a kultúrneho srdca Európy. Vo svojom prejave tiež načrtla niekoľko paralel medzi brexitom a obdobím renesancie, ktorého centrom bola Florencia.

    Mayovej prejav bol “zradou” brexitu, tvrdí Farage 

    Prejav britskej premiérky Theresy Mayovej o brexite bol “zradou” a ukázal, že politička chce odchod krajiny z Európskej únie “len slovne”.
     
    Uviedol to bývalý líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage po dnešnom veľmi očakávanom prejave premiérky o vystúpení Británie z EÚ v bazilike Santa Maria Novello v talianskej Florencii.

    “Všetky oblasti integrácie, ktoré máme v súčasnosti, budú znovu zavedené,” vyjadril sa Farage, dlhodobý aktivista za brexit, teda vystúpenie ostrovnej krajiny z EÚ, ktorý je teraz politickým komentátorom a členom UKIP v Európskom parlamente.

    “Dnešok je víťazstvom Westminsteru a politickej triedy,” napísal Farage na Twitteri.

    “Vystrčili 17,4 milióna ľudí dva veľké prsty,” dodal a na mysli ma 52-percentnú väčšinu voličov, ktorá vo vlaňajšom referende o brexite hlasovala za odchod Británie z EÚ.

    “Veľká zrada brexitu pokračuje: Theresa Mayová vo Florencii ukázala, že všetko, čo chce, je uchlácholiť elitu v Bruseli,” napísal Farage v komentári pre denník Daily Telegraph.

    Líder hlavnej britskej opozičnej strany, labourista Jeremy Corbyn, sa takisto vyjadril k dnešnému prejavu Mayovej. Uviedol, že aj napriek toľko ohlasovanému prejavu jej konzervatívna vláda “nie je stále o nič zrozumiteľnejšia” v tom, aký druh vzťahu bude mať Británia s EÚ po brexite.

    “Jediným pokrokom je zrejme to, že premiérka počúvala labouristov a postavila sa čelom k realite, že Británia potrebuje prechodné obdobie s elementárnymi podmienkami, ktoré poskytnú stabilitu firmám a pracujúcim,” povedal Corbyn po Mayovej prejave vo Florencii.

    “Je to tak preto, že Theresa Mayová a kolegovia z jej konzervatívneho kabinetu trávia viac času rokovaniami medzi sebou, než s EÚ,” dodal labourista Corbyn a poukázal tak na rozdelenosť konzervatívcov v otázke brexitu.
     
    - Reklama -