Mayová: Žiadny brexit je pravdepodobnejší ako odchod z EÚ bez dohody

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    Tieto slová povie Mayová podľa televízie Sky News v pondelok v prejave k robotníkom v továrni v meste Stoke-on-Trent, kde takmer 70 percent voličov hlasovalo v referende v roku 2016 za vystúpenie Británie z EÚ. Premiérka mieni pripomenúť poslancom, že je ich povinnosťou implementovať výsledok referenda. Ak sa tak nestane, dôvera občanov v politikov utrpí “katastrofické škody”. 

    Poslanci by podľa Mayovej mali zvážiť dôsledky svojich krokov v súvislosti s vierou britského ľudu v demokraciu. Teraz je preto presvedčená, že je viac pravdepodobné, že poslanci brexitu zabránia než aby súhlasili s odchodom bez dohody.

    V prípade referenda v roku 2016 zástancovia i odporcovia brexitu nesúhlasili s mnohými vecami, ale na jednej sa zhodli – “o čom rozhodnú britskí občania, politici uskutočnia”, povie Mayová. Premiérka tiež pripomenie, že výsledky predchádzajúcich referend sa rešpektovali. Ako príklad uviedla plebiscit z roku 1997, v ktorom vznik Národného zhromaždenia Walesu prešiel väčšinou iba 6712 hlasov, uvedený výsledok však akceptovali oba tábory a legitimita tejto inštitúcie nebola nikdy vážne spochybnená.

    Parlament si podľa Mayovej uvedomil túto skutočnosť, keď hlasoval za aktiváciu článku 50. A obe veľké strany – labouristi i konzervatívci – urobili to isté, keď sa vo voľbách v roku 2017 zaviazali, že budú rešpektovať výsledok referenda.

    Dolná snemovňa britského parlamentu bude o dohode o brexite s EÚ hlasovať v utorok. Napriek enormnému úsiliu Mayovej presvedčiť poslancov, aby ju podporili, premiérka podľa pozorovateľov utrpí porážku. V takomto prípade nastane 29. marca tzv. tvrdý brexit. Podľa denníka Guardian, odvolávajúceho sa na nemenovaných predstaviteľov EÚ, sa však dvadsaťsedmička pripravuje na odloženie brexitu najmenej do júla.

    - Reklama -