Mayová: Musíme dohodu schváliť. A to znamená rokovania s opozíciou a pristúpenie ku kompromisom

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    “Musíme dohodu (o brexite) schváliť, a preto sme začali hľadať spôsob, ako nájsť dostatočnú podporu v parlamente. A to znamená rokovania s opozíciou,” vyhlásila Mayová vo videu, ktoré bolo natočené v jej vidieckom sídle Chequers.

    Britská premiérka ďalej uviedla, že je veľa vecí v ktorých s labouristami nesúhlasí, avšak v otázke brexitu sú prieniky, na ktorých sa zhodnú. 

    Zdôraznila však tiež, že prípadná dohoda konzervatívcov s labouristami na brexite bude “znamenať pristúpenie ku kompromisom na oboch stranách”.

    Po tom, ako vláda s opozíciou nedospeli ani po troch dňoch rokovaní k zásadnejšiemu pokroku, obvinili labouristi konzervatívnu vládu, že neponúka skutočnú zmenu.

    Labouristi podporujú miernejšiu formu brexitu než britská vláda.

    Presadzujú zachovanie colnej únie medzi Britániou a EÚ, ako aj účasť Spojeného kráľovstva na spoločnom európskom trhu, no tiež zachovanie únijných noriem v oblastiach ako práva zamestnancov a ochrana životného prostredia.

    Británia by mala odísť z EÚ v piatok 12. apríla, ak Mayová nezíska ďalší odklad termínu brexitu od Únie, ktorá už súhlasila s jeho odložením z pôvodného termínu 29. marca. Mayová momentálne žiada o odklad na 30. júna – v nádeji, že dosiahne s labouristami kompromis a presadí v parlamente dohodu v najbližších týždňoch.

    - Reklama -