Mávali portrétmi Asada a trhali vlajky povstalcov. Sýrski vojaci oslavovali získanie hraničného priechodu s Jordánskom

    0
    Sýrski vojaci, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Jeden z dôstojníkov pre provládnu televíziu al-Ichbaríja uviedol, že vojaci obsadili aj pozície pozdĺž hranice s Jordánskom a odstraňujú tam nelegálne hraničné priechody.

    Sýrske vládne sily ovládli hraničný priechod Nasíb, ktorý sa nachádza v provincii Dará na juhu krajiny, v piatok a vztýčili tam opäť po niekoľkých rokoch štátnu vlajku.

    Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že ovládnutie priechodu Nasíb sa udialo po dosiahnutí dohody medzi povstalcami a ruskými sprostredkovateľmi s cieľom ukončiť boje v južnej Sýrii.

    Ovládnutie Nasíbu je ďalším víťazstvom pre sily Bašára Asada, ktoré v oblasti dobyli z rúk povstalcov väčšinu kľúčových miest, pripomína AP.

    Povstalci prevzali kontrolu nad priechodom Nasíb v roku 2015, čím prerušili hlavnú trasu pre sýrsky export a narušili dôležitú obchodnú trasu medzi Sýriou, Jordánskom, Libanonom a bohatými krajinami Perzského zálivu.

    Na základe dosiahnutej dohody začnú povstalci na juhu Sýrie odovzdávať svoje ťažké zbrane a Rusko bude garantovať ochranu civilistov, ktorí sa vrátia do svojich domovov. Vzbúrenci, ktorí s dohodou nesúhlasia, sa stiahnu do povstaleckých enkláv v severnej Sýrii.

    Sýrske vládne jednotky podporované ruskými bojovými lietadlami začali s rozsiahlou pozemnou i vzdušnou ofenzívou voči povstalcom v provincii Dará v polovici júna. Provincia Dará sa považuje za kolísku povstania proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré sa začalo v roku 2011.

    - Reklama -