Matoviča by mohol výbor riešiť vo štvrtok. Poliačik čaká na pomoc

    0
    Igor Matovič v Národnej rade Slovenskej republiky. (Autor: pk)

    Podnet na Matoviča podali bývalí organizátori protestov Gorila Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Upozornili, že Matovič mal mať obnovenú živnosť na svoje meno, čo zákon neumožňuje. Matovič sa bránil tým, že živnostenské oprávnenie ešte neznamená, že jeho majiteľ aktívne podniká. Odvoláva sa na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý podľa Matoviča povedal, že samotné živnostenské oprávnenie ešte nemožno pokladať za podnikanie. “Nepodnikám,” vyhlásil nedávno.

    Pre opakované porušenie ústavného zákona mu hrozí odobratie poslaneckého mandátu. Matoviča výbor už raz za obnovenú živnosť potrestal. Dal mu pokutu vo výške polročného platu, čo je takmer 12.000 eur. Matovič avizoval, že sa obráti na Ústavný súd SR. Podľa Poliačika tak urobil. “Čakáme na jeho vyjadrenie,” doplnil aktuálny stav Poliačik.

    Podľa opozičného poslanca by mal výbor konštatovať, že Matovič zákon porušil. “Podľa môjho názoru, vychádzajúc z predchádzajúcich rozhodnutí Ústavného súdu, porušil Igor Matovič zákon,” uviedol Poliačik. Pred časom poukázal na to, že podľa Ústavného súdu výbor nemá skúmať, či verejný funkcionár aktívne podniká. Ak je tam možnosť na podnikanie, výbor má konať. To je aj prípad obnovenej živnosti.

    Poliačik na nedávnej tlačovej konferencii zdôraznil, že nie je v spore s Igorom Matovičom. Výbor však má podľa neho prísne dbať na dodržiavanie ústavného zákona. Definitívne má o Matovičovom mandáte rozhodnúť plénum. A to by podľa Poliačika nemuselo Matovičovi kreslo vziať.

    Ak výbor uzná Igora Matoviča opäť vinným z porušenia ústavného zákona, nie je vylúčené, že sa v snemovni nájde dosť hlasov na odobratie mandátu. Vyplýva to z nálad v koalícii aj z vyjadrení niektorých opozičných klubov, ktoré budú rešpektovať Ústavu SR. Matovičovi by ešte zostala možnosť obrátiť sa následne na Ústavný súd SR.

    - Reklama -