Matovič súhlasil s Hlinovým návrhom. V Bratislave budú primárky. Táto dohoda nie je zadarmo, odkazuje líder KDH

    0
    Predseda KDH Alojz Hlina a predseda OĽANO Igor Matovič (Autor: TASR)

    Kým ešte v júni sa KDH a OĽaNO nevedeli zhodnúť a postavili si do volieb vlastných kandidátov, vo štvrtok sa situácia zmenila a vyhlásili, že demokratická opozícia bude mať len jedného kandidáta na primátora Bratislavy. “Dohodli sme sa s KDH, že zorganizujeme primárne voľby. Inak povedané, že ľudia si v prieskume agentúry Focus vyberú, buď Mrvu alebo Líškovú, a ten bude náš spoločný kandidát v komunálnych voľbách na primátora Bratislavy,” povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

    Predseda KDH Alojz Hlina spresnil, že na budúci týždeň prebehne moderovaná diskusia s Mrvom i Líškovou. Nasledovať bude prieskum, ktorého výsledky chcú prezentovať 10. septembra. “Keby ten rozdiel nebol výrazný, tak sa spúšťajú trošku iné mechanizmy. Máme záujem vytvoriť systém, ktorý vygeneruje čo najspravodlivejšie kandidáta, ktorý bude relevantným kandidátom a ktorý voľby v Bratislave vyhrá,” vyhlásil Hlina. V prieskume si podľa opozície budú môcť ľudia vybrať zo zhruba piatich kandidátov na primátora hlavného mesta, ktorí majú aj reálnu šancu sa ním aj stať. “V prípade, ak by bol výsledok našich kandidátov príliš tesný, tak môže ešte rozhodnúť komisia, ktorú si spoločne vytvoríme a môže byť aj iná voľba,” podotkol Matovič.  

    Dohoda nie je zadarmo

    Líšková a Mrva uviedli, že túto dohodu rešpektujú a ide im o spojenie síl. “Ak pán Mrva jednoznačne preukáže, že je lepší kandidát, tak z mojej strany má podporu a ja sa do jeho tímu pridám. Mojím plánom je potom kandidovať na mestskú poslankyňu,” uviedla Líšková. Mrva taktiež deklaruje, že bude rešpektovať výsledky prieskumu vernej mienky. V prípade víťazstva Líškovej sa zaradí do jej tímu.

    Hlina priznal, že táto dohoda nie je zadarmo. “Očakáva sa, že ten kto vyhrá primátora, toho druhého bude nominovať za viceprimátora,” podotkol.

    V prieskume agentúry Focus na prelome júna a júla, ktorý si objednal volebný tím kandidáta na bratislavského primátora Matúša Valla, viedol súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s 30,9 percentami. Mrva v tomto prieskume dosiahol 23,5 percenta a Líšková 4,8 percenta. Matovič na margo toho uviedol, že sa aj napriek doterajším prieskumom rozhodli pre primárne voľby. “Chceme ukázať, že naozaj nám ide o spájanie,” skonštatoval.

    Podpora SaS aj Sme rodina

    Ľubomír Galko z SaS pre TASR uviedol, že o tejto dohode boli vopred informovaní. “Alojz Hlina aj Igor Matovič si vopred vyžiadali náš súhlas k tomuto ich kroku,” povedal. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár deklaruje, že budú podporovať kandidáta na primátora Bratislavy zo strany OĽaNO. “Taká bola dohoda. Keď sa OĽaNO rozhodne pre Líškovú, tak to budeme rešpektovať,” povedal pre TASR. Dohodu OĽaNO a KDH víta Občianska konzervatívna strana (OKS), ktorá tiež podporí kandidáta, ktorý vzíde z avizovaného prieskumu. OKS je taktiež pripravená rokovať o spoločnom postupe v jednotlivých bratislavských mestských častiach aj s ostatnými stranami opozície vrátane KDH.

    - Reklama -