Matovič šokoval o Kiskovi. Záznamy o jeho daniach mal dávno pred zverejnením tajomným Yegorom. Prezident s podporou OĽaNO zatiaľ nemôže počítať

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a líder strany OĽaNO Igor Matovič (Autor: TASR/df)

    Na to, aby mohol rovnako ako Sulík vyjadriť za svoju stranu prezidentovi podporu, chýba lídrovi Obyčajných ľudí ešte vysvetlenie niektorých vecí, ktoré sú s prezidentom v poslednom čase spájané, vyjadril sa tak v utorok v debate Denníka N. Matovič pritom narážal na kauzu okolo spoločnosti KTAG, ktorú Andrej Kiska spolu so svojím bratom vlastní.

    Šéf OĽaNO dokonca prezradil, že k celej záležitosti má aj zákulisné informácie, ktoré zatiaľ verejne nezazneli. Predmetnými informáciami má byť, kto a kedy chcel pôvodne zverejniť záznamy Finančnej správy SR, ktoré dokazovali nezaplatené dane vo firme bratov Kiskovcov. Ďalej však Matovič odmietol toto svoje vyjadrenie rozvádzať.

    Pred Yegorom bol Matovič

    Kto je anonym vystupujúci ako Yegor, ktorý nakoniec údaje o spoločnosti KTAG zverejnil, Matovič podľa vlastných slov nevie. Tvrdí však, že pôvodne osoba, ktorá mala záujem na ich zverejnení, prišla práve za ním a chcela, aby „špinavú robotu“ (zverejnenie) urobil on. „Neviem, kto je Yegor, ale viem, kto mi to ponúkal dva mesiace predtým, ako to vyšlo von,“ vyjadril sa Matovič, pričom predmetom ponuky mali byť okrem informácií týkajúcich sa prezidenta aj informácie okolo osoby predsedu NR SR Andreja Danka.

    Matovič zároveň tvrdí, že o tejto ponuke sa verejne pôvodne nezmienil preto, že chcel najprv ísť priamo za prezidentom. Kým sa k nemu však dostal, informácie zverejnil anonym Yegor Trutnov.

    Kiska predstúpil pred novinárov po prevalení  sa nezrovnalostí v jeho firme KTAG Zdroj: TASR

    Líder Obyčajných tiež spomenul, že sa k nemu dostali aj „konšpirácie“, že daňová kontrola bola v Kiskovej firme vykonaná zámerne iba zo rok 2014. Zákon totiž dovoľuje uplatniť si inštitút účinnej ľútosti iba raz za dva roky. Kiska si tak túto možnosť teraz minul, keď účinnú ľútosť uplatnil a chýbajúce dane doplatil. Následne však údajne osoby, ktoré za celou snahou o diskreditáciu prezidenta stoja, majú v pláne iniciovať daňovú kontrolu vo firme KTAG aj za rok 2013, pričom vedia, že aj za tento rok nájdu v účtovníctve spoločnosti nezrovnalosti, avšak inštitút účinnej ľútosti už prezident nebude môcť uplatniť.

    Najprv vysvetlenia, potom podpora

    „Kisku som volil v prvom kole aj v druhom kole a bol som vždy nadšený, ako sa tejto funkcie chopil, ale hovorím, chcem mať do poslednej bodky vysvetlené, ako to s KTAG bolo,“ podmienil Matovič prípadnú podporu Kiskovi zo strany OĽaNO v ďalších prezidentských voľbách.

    V prípade spoločnosti KTAG daniari zistili, že Kiskova firma si za apríl 2014 chcela uplatniť vratku DPH v sume 146 000 eur z nákladov. V tom čase bol prezident nielen spolumajiteľom, ale aj jedným z konateľov tejto spoločnosti a podieľal sa teda na jej riadení. Po kontrole Kiskova „eseročka“ uznala, že si chcela uplatniť vratku neoprávnene.

     

    - Reklama -