Matovič ohlásil spájanie. OĽaNO ide do volieb s kresťanskou stranou

    0
    Na snímke I. Matovič (v pravo) a R. Vašečka (Autor: TASR)

    Partnerská dohoda

    “KÚ bude zastupovať kresťanov v  budúcom parlamente a bude svedomím parlamentu,” skonštatovala Záborská. Považuje za dôležité spájať sily, aby vznikla po voľbách silná vláda, ktorá očistí štát. Vysvetlila, že po rokovaniach s viacerými stranami sa napokon dohodli s OĽaNO na partnerskej dohode, aby KÚ ostala ako politický subjekt.

    Záborská a Vašečka dostali miesto na kandidátke

    Strany sú podľa Matovičových slov dohodnuté na tom, že KÚ bude mať 15 miest na kandidátke OĽaNO. Dodal, že na nej budú aj Záborská a nezaradený poslanec Richard Vašečka. Priblížil, že Záborskej ponúkli číslo štyri na kandidátke, prvé tri miesta obsadí podľa jeho slov hnutie OĽaNO. Matovič zároveň pozval predsedu KDH Alojza Hlinu k spoločnému rokovaciemu stolu. “Pozývame ho ako partnera, aby sme dali každému kresťanovi istotu, že jeho hlas neprepadne,” povedal.

    “Dilemu pre kresťanského voliča znižujeme o jeden subjekt, pretože ideme do volieb spoločne,” vyhlásil Vašečka. Zdôraznil, že chcú zastupovať záujmy kresťanov. Dodal, že dvere na prípadnú spoluprácu s inými kresťanskými stranami sú naďalej otvorené.

    Vytvoríme spoločný poslanecký klub

    Skonštatoval, že ak je pre voličov problém, že menil stranícke tričko v minulosti, stále majú iné osobnosti, ktoré môžu voličom ponúknuť. “Rokovali sme dlho a zodpovedne. Sme zaviazaní, že budeme vytvárať spoločný poslanecký klub,” odpovedal na otázku, či po pár rokoch neodíde z klubu, tak ako to urobil v minulosti.

    Záborská odišla v januári tohto roka z KDH a založila KÚ. Vašečka v minulosti opustil klub OĽaNO, odišiel do KDH, kde kandidoval za predsedu hnutia, ale Hlina ho v súboji o toto kreslo porazil. Vašečka neskôr odišiel do KÚ. V KÚ pôsobí okrem Vašečku a Záborskej napríklad bývalý europoslanec za OĽaNO Branislav Škripek.

    KÚ rokovala v posledných mesiacoch o spoločnom postupe do volieb aj s KDH. Doteraz sa nedohodli.

     

    - Reklama -