Matovič chce referendum o predčasných voľbách. Nemôžeme sa nechať opantať fešákom Druckerom. Toto je iba hra na krásu, dodáva

    0
    Gábor Grendel a Igor Matovič (Autor: TASR)
    Igor Matovič považuje návrhy Petra Pellegriniho na zmeny v rezorte vnútra len za súťaž krásy, a ak jeho návrh novej vlády prejde, OĽaNO začína rokovania o spustení referenda za predčasné voľby.
     
    Nastal čas pre referendum za predčasné voľby. Ľudia potrebujú mať možnosť vyjadriť sa. Chceme presvedčiť všetky demokratické strany, že toto je veľmi vážna chvíľa. Nemôžeme vzdať boj za spravodlivosť. Jediné riešenie sú predčasné voľby,“ vyhlásil Matovič.
     
    Líder hnutia OĽaNO kritizoval nomináciu Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) na post ministra vnútra, kde má nahradiť Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Rozdiel medzi nimi vidí Matovič len v tom, že Drucker je krajší. Upozornil, že Kaliňák aj Drucker sú osobní priatelia Jozefa Brhela, ktorý je podľa Matovičových slov jeden z kľúčových “akcionárov” Smeru-SD.

    Keď povýšime krásu nad morálku

    „Dnes sa celé Slovensko baví iba o tom, či je krajší Jozef Ráž alebo Tomáš Drucker. Stratili sme však zameranie na podstatu, či títo ľudia budú schopní nezávisle vyšetriť vraždu Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, a tiež kauzy predstaviteľov strany Smer, o ktorých písal. Nemôžeme sa nechať opantať fešákom Druckerom a myslieť si, že bude všetko vybavené,“ uviedol Matovič.
     
    Zopakoval, že Drucker obhajoval Kaliňáka pri jeho kauzách. Matovič spochybňuje Druckerovu morálku aj to, že doterajší šéf rezortu zdravotníctva dokáže zabezpečiť nezávislé vyšetrenie dvojnásobnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a káuz, o ktorých Kuciak písal.
     
    „Keď povýšime krásu nad morálku, zabudneme na Jána Kuciaka, na kauzy, o ktorých písal a uspokojíme sa s tým, že budeme mať za ministra iba pekného človeka, tak sme prehrali všetci,“ vyjadril sa Matovič.
     
     
    OĽaNO verí, že prezident Andrej Kiska zostane stáť na strane ľudí. „Ide nám o spravodlivosť, nie o krásu,“ doplnil Matovič, podľa ktorého by bol dobrým ministrom vnútra prokurátor Vasiľ Špirko.
     
    Ak dnes alebo v najbližších dňoch definitívne prezident povýši krásu nad spravodlivosť, začíname rokovania o spustení referenda o predčasných voľbách. Chceme všetkých presvedčiť o tom, že toto je veľmi vážna chvíľa a nemôžeme sa nechať opantať. Musíme zveriť rozhodnutie do rúk ľudí, majú právo sa slobodne rozhodnúť,“ vyjadril sa Igor Matovič. 

    Vopred jasné rozhodnutie a Grendelov útok

    Podľa Matoviča bolo Robertovi Kaliňákovi vopred jasné, že nomináciu Jozefa Ráža na post ministra vnútra prezident Kiska neprijme.
     
    „Kaliňák opäť rozohral svoju hru, podhodil nám Jozefa Ráža a pritom už vtedy veľmi dobre vedel, že za ministra chce Tomáša Druckera, svojho dlhoročného priateľa. Keď ostane ministerstvo vnútra v rukách Smeru, kauzy sa nikdy nevyšetria. Toto je iba hra na krásu. Dať Kaliňákovho poskoka na pozíciu ministra vnútra je pošliapaním spravodlivosti,“ uviedol líder hnutia OĽaNO.
     
    Poslanec Gábor Grendel pripomenul, že vládna kríza vznikla z dvoch dôvodov, a to vraždy  Jána Kuciaka a jeho snúbenice, a z odhalení jeho posledného článku, v ktorom uviedol prerastenie talianskej mafie na úrad vlády. 
     
    „Až 99 percent článkov Jána Kuciaka bolo o biznisoch predstaviteľov a funkcionárov Smeru. Ktorý funkcionár Smeru dokáže jeho vraždu nezávisle vyšetriť?“ pýta sa Grendel. 
     
    Nechýbal ani ďalší útok na Druckera, ktorého Pellegrini navrhol na post ministra vnútra namiesto Jozefa Ráža mladšieho, ktorý prezidentovi v zložení vlády nesedel. 
     
    Čo vie Tomáš Drucker o fungovaní rezortu vnútra?  S kým sa o všetkých veciach bude radiť? Samozrejme, s Kaliňákom, svojím dlhoročným priateľom. Tak, ako sme hovorili včera, nie je podstatné, z akého rezortu nominant prichádza, ale podstatné je, aké sú jeho vzťahy s Robertom Kaliňákom,“ povedal Grendel a dodal, že na čele ministerstva vnútra nemá byť nikto zo strany Smer.

    Drucker to nechce komentovať

    Drucker podľa TASR nechce Matoviča komentovať. “Komentovať vyhlásenia pána Matoviča som nezvykol a dúfam, že ani nebudem musieť,” povedal kandidát na ministra vnútra. Odmietol, že by jeho rozhodovanie mal niekto ovplyvňovať. “Rozhodujem sa sám,” vyhlásil v reakcii na otázku, či sa bude radiť s Kaliňákom.
     
    Priznal, že s Brhelom sa pozná, ale neprechováva s ním žiadne osobné vzťahy. Drucker zopakoval, že s Kaliňákom sa zoznámil počas svojho pôsobenia v Slovenskej pošte.
     
     
    - Reklama -