Matovič a Sulík: Nájmy sú vyriešené – koľko percent zľaví prenajímateľ, toľko prispeje štát. Náš vzťah? Ako talianske siamské dvojčatá

    0
    Foto: TASR

    Koľko zľaví z nájmu prenajímateľ, toľkými percentami prispeje štát. Zvyšnú sumu – ak nejaká ostane – zaplatí nájomca, ale môže tak urobiť v 48 mesačných splátkach.

    „Chceme, aby sa dohodli 50:50,“ povedal Richard Sulík.

    „Ak prenajímateľ odpustí nájomcovi polovicu, štát prispeje druhú polovicu a nájomca v tomto prípade nebude platiť nič. To je ideál, ktorý by sme týmto spôsobom dosiahli. Veríme, že prenajímatelia budú ústretoví a uvedomia si, že od nájomcov nie je fér si pýtať nájom, keď nemali žiadne tržby,” povedal premiér.

    Zároveň podotkol, že ak prenajímateľ odpustí nájomcovi len 20 percent z nájmu, štát prispeje 20 percentami, nájomca bude musieť zaplatiť 60 percent z nájmu.
     
    „To si však môže rozdeliť až na štyri roky v splátkach,” uviedol Matovič.
     
    Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) spresnil, že v prípade 48-mesačných splátok nebude možnosť navyšovať nájomné počas týchto štyroch rokov, ani dať v tomto čase nájomcovi výpoveď. “Chceme, aby sa všetci dohodli. Pol na pol. Polovica prenajímateľ a polovica štát. Nájomca totiž straty najťažšie znáša,“ uviedol s tým, že ide najmä o maloobchodné predajne a reštaurácie.
     
    Premiér Igor Matovič v relácii TV Markíza zároveň priznal, že vzájomný vzťah s podpredsedom vlády pre ekonomiku a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom bol v posledných týždňoch trošku “taliansky”. Veci si však už vraj vyjasnili a idú ďalej.
     
     
    Matovič a Sulík sú ako talianske siamské dvojčatá  pomenoval vzťah predsedu a podpredsedu vlády premiér Matovič. Zdroj: TASR
     
    Matovič prirovnal vzájomný vzťah so Sulíkom k “talianskym siamským dvojčatám”.
     
    „Dokážeme však v momente, keď sa vyžaduje zodpovednosť, potiahnuť spoločne káru. Verím, že ju budeme ťahať štyri roky,” povedal predseda vlády.
     
    So Sulíkom sa, ako tvrdí, dohodli, že problémy koalície sa riešia v jej vnútri a nevynášajú sa von.
     
    „Keď je nejaký problém, nech sa otvorí na koaličnej rade. Tam sa to má riešiť,” povedal Matovič.
     
    Sulík reagoval, že toto Matovičovo vyjadrenie počul rád a poznamenal, že on ako šéf SaS toleruje iné názory v strane a je to jedna z vecí, s ktorou bude musieť Matovič žiť a ktorá spôsobuje “talianske manželstvo”. 
     
    - Reklama -