Matovič: Prokurátor Špirko sa stal národným hrdinom, usvedčil Kaliňáka z korupcie

    0
    Veronika Remišová a Igor Matovič z hnutia OĽaNO (Autor: ReproFoto: Facebook/OĽaNO)

    “Vasiľ Špirko bol šikanovaný a minulý týždeň očistený. Jediným cieľom šikany bolo, že Kaliňák si chcel chrániť vlastné triko. Vedel, že ak by Špirko jeho prípad ďalej viedol, celá táto banda by skončila v base,” odkázal Matovič a pýtal sa, kto teraz vyšetruje tento prípad.

    Matovič vyzval, aby príklad Vasiľa Špirka nasledovali aj ďalší statoční policajti a prokurátori. “Poďte a svedčite. Vládne nám mafia, ktorá si sprivatizovala štát. Pridajte sa k Špirkovi a môžme zrušiť tento domček z kariet. Vymklo sa nám to z rúk a dovolili sme mafii infiltrovať sa do štátu,” apeloval šéf OĽaNO. Špirkovu výpoveď pritom označil za najdôležitejšie usvedčenie zločincov za 25 rokov.

    Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) vyzdvihla odvahu a občiansku statočnosť Špirka. “Vie, čo mu hrozí. Že jeho kariéra bude navždy ohrozená, že mu budú strpčovať život. Napriek tomu sa nebál,” povedala s tým, že odstúpenie Kaliňáka bez odstúpenia policajného prezidenta Tibora Gašpara nemá žiaden význam.

    Špirko oznámil, že podá trestné oznámenie na ministra vnútra a vysoko postavených policajných funkcionárov. “Podávam trestné oznámenie na ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta Policajného zboru, riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry, riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže,” povedal Špirko.

    Podľa jeho slov mu bola totiž poskytnutá informácia, že bola nariadená jeho diskreditácia ako “diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, ktoré som v tú dobu dozoroval a to aj vrátane trestnej veci B.A. Haus, bola nariadená konkrétnou osobou, bola nariadená autoritatívne v zmysle vlastného postavenia, v zmysle vlastnej kompetencie, bola adresovaná podriadeným, na splnenie podriadeným. Konkrétnou osobou, ktorá mala nariadiť diskreditáciu prokurátora je minister vnútra SR Robert Kaliňák,” vysvetlil Špirko.

    Trestné oznámenie podľa jeho slov podá aj preto, aby sa vytvoril priestor na riadne vyšetrenie a preverenie informácie, či skutočne došlo k vydaniu takéhoto nariadenia.

    Jeho diskreditácia mohla podľa neho spočívať v tom, že došlo k vzneseniu obvinenia voči prokurátorovi, aby sa predišlo vyšetreniu závažných skutočností, ktoré boli “smerované priamo aj na tohto ministra podozrivého”.

    Špirko v tejto súvislosti pripomenul, že voči nemu bolo dvakrát vznesené obvinenie, pričom obe sa preukázali ako nezákonné. Prokurátor Vasiľ Špirko mal v minulosti na starosti dozor aj nad vyšetrovaním prípadu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý kúpil podiel vo firme B. A. Haus Ladislava Bašternáka.

    - Reklama -