Matovič: Otvárame hranice medzi Českom, Maďarskom, Rakúskom a SR

    0
    Vpravo predseda vlády Igor Matovič a vľavo minister vnútra Roman Mikulec na slovensko-rakúskom hraničnom priechode Petržalka - Berg (Autor: TASR)

    Slovenský premiér tiež povedal, že sa skončilo obdobie storočia od podpísania Trianonskej mierovej zmluvy, ktorého výročie bolo vo štvrtok (4. 6.). “Dnes sme tu symbolicky na hraniciach a pozeráme sa do budúcna,” zdôraznil Matovič, podľa ktorého je tento deň návratom slobody občanom Slovenskej republiky i Maďarska, ako aj návratom do normálneho režimu. Premiér ocenil, že občania oboch krajín pristupovali ku koronavírusovej pandémii zodpovedne.

    Podľa Semjénových slov bola dohoda medzi uvedenými štyrmi krajinami o zrušení doterajších epidemiologických opatrení možná z toho dôvodu, že pandémia je už na ústupe – preto je možné uskutočniť veľmi dôležitú etapu otvárania.
     

    “Je to otváranie hraníc v tom zmysle, že obmedzenia, ktoré komplikovali našim občanom voľný pohyb a cestovanie, teraz zaniknú,” dodal s poznámkou, že tak Slovensko, ako aj Maďarsko prijímali dobré a včasné rozhodnutia.

    Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) na hraničnom priechode Petržalka – Berg povedal, že otváraním hraníc sa pandémia nového koronavírusu nekončí. “Žezlo zodpovednosti” odovzdal občanom, ktorí budú prechádzať hranicami. “Poprosím všetkých, ktorí sa hlavne budú vracať z ešte rizikových krajín, aby boli zodpovední voči nám všetkým a nepokazili sme si to,” skonštatoval.

    Rizikové krajiny tretieho sveta, z ktorých budú ľudia prekračovať hranice schengenského priestoru, musia byť podľa Mikulca tiež zodpovedné. “Keď priletia títo ľudia niekde na letisko, musia tam byť také opatrenia, aby sme si my na Slovensku boli istí, že nakazení ľudia sa nám sem nedostanú,” povedal s tým, že žiadna krajina nebude mať stopercentné opatrenia, ale urobia všetko pre to, aby to tak bolo. Matovič deklaroval, že príchod ľudí z tretích krajín sveta a ich kontrola bude otázkou pri najbližších rokovaniach s európskymi krajinami.

    Bez povinnosti karantény alebo predloženia negatívneho testu na ochorenie COVID-19 môžu bez časového ohraničenia prísť na Slovensko všetky osoby s trvalým alebo prechodným pobytom alebo osoby zdržiavajúce sa na území Česka, Maďarska, Rakúska alebo na území Slovenska, ktoré vstupujú do SR cez hraničné priechody z troch spomínaných susedných štátov, uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

    “Ak tieto osoby nemajú potvrdenie o trvalom alebo prechodnom pobyte, musia preukázať skutočnosť o zdržiavaní sa na území týchto štyroch krajín najmenej dvoma hodnovernými dokladmi,” priblížila Račková. Dodala, že ľudia sa môžu preukázať napríklad preukazom o zdravotnom poistení, nájomnou zmluvou, pracovnou zmluvou, potvrdením od zamestnávateľa, poistnou zmluvou alebo potvrdením o platbe inkasa.

    - Reklama -