Matovič: Bugár robí všetko pre to, aby mali poslanci dramaticky zvýšené platy. A adresoval výzvu premiérovi

    0
    Líder OĽaNO Igor Matovič (Autor: df)

    “Vyzývam Roberta Fica (Smer-SD), aby stál za svojím verejným prísľubom, že v prípade, ak platy poslancov nebudú zmrazené, spojí návrh na zmrazenie s hlasovaním o dôvere vláde,” podotkol Matovič.

    Erik Tomáš zo Smeru-SD si však myslí, že práve Matovič by sa mal prvý pozrieť do zrkadla, ak hovorí o charaktere. “Môže šaškovať a kričať koľko chce, ale už neprekryje fakt, že aj všetci poslanci OĽaNO hlasovali za zvýšenie platov politikov o 1000 eur,” skonštatoval Tomáš. Ako podotkol, poslanecký klub Smeru-SD navrhne a aj celý bude hlasovať za zmrazenie platov. V tomto smere sa chce uchádzať aj o podporu svojich koaličných partnerov i opozície.

    Most-Híd po sobotňajšej Republikovej rade strany v Šamoríne oznámil, že nezahlasuje za zmrazenie platov ústavných činiteľov. Strana je presvedčená, že nastal čas prijať systémové riešenie, ktoré bude pokrývať platy nielen ústavných činiteľov, ale aj manažérov v štátnych podnikoch.

    Zmrazovanie platov ústavných činiteľov je aktuálnou politickou témou. Poslanci odmietli zmrazovanie v zrýchlenom režime, volajú po systémovom riešení platov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že bude trvať na zmrazení a hovoril aj o možnosti spojiť hlasovanie o platoch s dôverou vláde. To kritizoval Most-Híd aj SNS.

    Fico naznačil možnosť presadiť zmrazenie cez nepriamu novelu nejakého zákona. S tým mieni prísť Smer-SD, ktorý ale súčasne zdôrazňuje potrebu čo najskôr pripraviť a prijať komplexnú novú úpravu platov. Systémové riešenie preferuje aj SNS a Most-Híd. Pokiaľ by sa platy nezmrazili na aktuálnej parlamentnej schôdzi, poslancom by od januára stúpli približne o 1000 eur. Koalícia sa má o platoch rozprávať na budúci týždeň.

    - Reklama -