Matovič: Ak vláda padne, Slovensku sa uľaví. Fico podľa OĽaNO vyvoláva nestabilitu a vydiera koaličných partnerov

    0
    Igor Matovič predstavuje tieňových ministrov za OĽaNO. (Autor: TASR)

    “Táto vláda je vládou škandálov, je neschopná a je nestabilná. V lete pre eurofondový škandál vypukla koaličná kríza, teraz si Robert Fico nevie zabezpečiť poriadok pri tak jednoduchom zákone, ako je zmrazovanie platov ústavných činiteľov,” povedala s tým, že ak predseda vlády nevie spravovať túto krajinu, mal by to nechať tak.

    Líder OĽaNO Igor Matovič poznamenal, že premiér cez médiá odkazuje Andrejovi Dankovi (SNS) a Bélovi Bugárovi (Most-Híd), že ak ich poslanci nepodporia zmrazenie, vytiahne hlasovanie o dôvere vlády. “Toto je banálny zákon. Je to znakom toho, že majú v koalícii rozvrat. Spojenie s dôverou použiť v takejto situácii znamená, že Robert Fico už nemá moc nad svojimi poslancami a nemá moc nad koaličnými partnermi,” povedal.

    Matovič však tvrdí, že predstavitelia OĽaNO budú tento rozvrat sledovať radi. “Lebo ak vláda padne, Slovensku sa uľaví,” konštatoval s dôvetkom, že OĽaNO je za zmrazovanie platov.

    Koalícia bez alternatívy v praxi

    Podľa Gábora Grendela (OĽaNO) takto vyzerá silná a stabilná koalícia bez alternatívy v praxi. “Pôvodná štvorkoalícia scvrknutá na trojkoalíciu, letné vypovedanie koaličnej zmluvy, vydieranie koaličných partnerov pádom vlády. Táto vláda nie je silná ani stabilná. Napriek tomu som presvedčený, že nakoniec sa lídri opäť dohodnú a tí, čo majú stiahnuť chvost a sklopiť uši, tak urobia,” myslí si.

    Ján Budaj (OĽaNO) sa domnieva, že sledujeme krízu dôvery vo vládnej koalícii. “To, že vláda arogantne podhodila poslancom v skrátenom konaní niečo, čo mala mať pripravené už pol roka, je nehoráznosť. Vidíme signály, že táto zdanlivá kríza okolo zmrazenia platov je krízou dôvery. Koalícia sa bije o fleky,” uzavrel s poukázaním na neobsadený post člena Súdnej rady, na ktorom sa Smer-SD a Most-Híd nevedia už mesiace dohodnúť.

    Fico očakáva zmenu do konca roka

    Robert Fico v stredu vyhlásil, že ak poslanci Národnej rady SR nezmenia svoj postoj ku zmrazovaniu platov ústavných činiteľov do konca tohto roka, spojí to s hlasovaním o dôvere vlády. “S veľkou nevôľou som prijal rozhodnutie NR SR, ktorá neschválila mnou navrhované zmrazenie platov ústavných činiteľov. V kontexte mzdových pomerov na Slovensku považujem zvýšenie týchto platov o takmer 1000 eur za absolútne neprípustné,” odkázal Fico.

    Preto očakáva, že parlament ešte do konca roka zmení svoje rozhodnutie. “V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde. Zároveň som pripravený na diskusiu o systémovom riešení tejto témy naprieč politickým spektrom,” dodal premiér.

    Poslanci v utorok (28.11.) nepodporili návrh vlády, aby sa o zmrazení platov rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Za daných okolností to bola jediná možnosť, ako zabezpečiť účinnosť zmeny už od januára 2018. Zrýchlený režim podporilo len 32 poslancov. Kladne hlasovali poslanci ĽSNS, niektorí zo Smeru-SD, Andrej Danko z SNS a zopár poslancov Mosta-Híd.

    - Reklama -