Matečná: Toto je neakceptovateľné! Brazília musí zmeniť svoj prístup

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “To, ako sa v poslednej dobe správa Brazília k amazonskému pralesu, je neakceptovateľné. Európska únia musí využiť všetky dostupné formy, ako donútiť Brazíliu zmeniť svoj prístup. Jednou z možností je ekonomický tlak. Mali by sme prestať dovážať poľnohospodárske produkty a potraviny, ktoré sú dorábané pri nerešpektovaní európskych ekologických štandardov a menej prísnych životných podmienok chovu zvierat, takzvaného welfare zvierat. Ušetríme tak množstvo emisií oxidu uhličitého (CO2), ktoré vznikajú pri dovoze potravín cez pol sveta,” vysvetlila Matečná.

    Čoraz intenzívnejšie klčovanie, vypaľovanie a odstraňovanie amazonského pralesa sa podľa Matečnej významnou mierou podieľa na globálnej zmene klímy. V posledných týždňoch ubúdajú lesy v Brazílii aj pre rozsiahle požiare.

    “Je nevyhnutné zastaviť úbytok lesov pre poľnohospodársku produkciu. Lesy majú zostať lesmi a v prípade potreby ekologického materiálu, ktorým je drevo, majú byť znovu vysádzané na rovnako veľkých plochách. Lesy nemôžu byť zaberané natrvalo,” uviedla.

    Brazília mala problém aj v roku 2017

    Matečná pripomenula, že Brazília mala v minulosti problém aj s kvalitou a bezpečnosťou potravín. V roku 2017 prepukol škandál s pokazeným brazílskym kuracím mäsom, ktoré sa dostalo k spotrebiteľom v celej EÚ.

    Štátna veterinárna a potravinová správa SR vtedy plošne dovoz brazílskeho mäsa zakázala.

    Machalík pripomenul, že šéfka slovenského agrorezortu už v roku 2016 hlasovala proti uzatvoreniu obchodnej dohody s krajinami Južnej Ameriky združených v organizácii Mercosur a je pripravená blokovať účinnosť tejto dohody opätovne.

    Diskusia o obchodnej dohode medzi EÚ a združením Mercosur trvala 20 rokov. K politickej dohode dospeli obe strany až v júni tohto roka. Podstatou dohody je zásadné zníženie existujúcich vysokých colných sadzieb.

    EÚ vytvára nekalú konkurenciu svojim poľnohospodárom

    Clá majú byť postupne eliminované na 93 % colných položiek týkajúcich sa vývozu agropotravinárskych výrobkov z EÚ. Na druhej strane, EÚ má liberalizovať 82 % poľnohospodárskych dovozov z krajín Mercosur.

    “Európska únia požaduje od slovenských a európskych farmárov, aby používali menej chemikálií, držali zvieratá v čo najlepších podmienkach a viac chránili krajinu. Na druhej strane uzatvára zmluvy s krajinami, ktoré nerešpektujú požiadavky na ochranu životného prostredia. EÚ tak vlastne vytvára nekalú konkurenciu svojim poľnohospodárom a potravinárom produktmi s nižšími nárokmi na kvalitu, bezpečnosť i podmienky držania hospodárskych zvierat. S takýmto prístupom Slovenská národná strana (SNS) nemôže súhlasiť,” uzatvorila Matečná.

    - Reklama -