Matečná: Fenomén dvojakej kvality potravín porušuje základné princípy EÚ

    0
    Potraviny v obchode, mäsové výrobky (Autor: SITA)

    Doplnila, že dvojaká kvalita potravín sa v čoraz väčšej miere začala vyskytovať v krajinách strednej a východnej Európy. „Našim spotrebiteľom boli ponúkané potraviny s nižšími kvalitatívnymi parametrami, čomu však nezodpovedalo balenie. Spracovatelia touto praktikou vlastne rozdeľovali spotrebiteľov v Európskej únie na dve skupiny. Našich spotrebiteľov stanovili nepriamo za druhotriednych v porovnaní so spotrebiteľmi ostatných členských štátov,“ vyhlásila Matečná.

    Ministerka označila za veľký úspech, že Európsky parlament v apríli schválil modernizačnú smernicu, ktorá dvojakú kvalitu tvrdo postihuje.

    Z diskusie ministrov podľa Matečnej vyplynula čiastočná spokojnosť s prijatím modernizačnej smernice. „Každá členská krajina bude mať dva roky na to, aby sme sa s jej implementáciou vyrovnali v národnej legislatíve. Zároveň, aby sme sledovali, či postihy vyplývajúce zo smernice budú dostatočné na to, aby dvojaká kvalita z našich území vymizla,“ dodala.

    Na stretnutí ministrov poľnohospodárstva vo Vysokých Tatrách sa zúčastnili delegácie zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska a po prvý raz v rámci slovenského predsedníctva, rozšírenom aj o pobaltské krajiny, aj delegácie z Litvy, Lotyšska a Estónska. Pozvanie na rokovanie prijal aj francúzsky minister poľnohospodárstva a potravinárstva Didier Guillaume, s ktorým Matečná podpísala program spolupráce v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka.

     

    - Reklama -