Masová hystéria, podhubie pre strach a vystrašený volič je poslušný volič, slepý k zlu, čo sa deje u nás. SIS dostala poľovnícky lístok na kohokoľvek nepohodlného. Aj toto odznelo v rozhlasovej diskusii

    0
    Miroslav Kadúc, poslanec NR SR (OĽaNO) (Autor: SITA)

    Vláda sa podľa neho nespráva tak, ako by sa správať mala. “Je nevyhnutné vytvárať masovú hystériu, aby sa vytváralo podhubie pre strach tým, čo Robert Fico stále hovorí, a teda, že riziko je bezprostredné,” vysvetlil. Premiér o tom hovorí tak, akoby bol každý moslim teroristom, no vláda má zastupovať všetkých občanov, nielen svojich voličov, čo Kadúc vidí ako zásadný problém. “Vystrašený volič je poslušný volič, ktorý nevidí, čo zlé sa deje v tejto krajine,” poznamenal.

    Opatrenia v antiteroristickej legislatíve sú podľa podpredsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR naozaj nevyhnutné, no niektoré sú zbytočne. Poukázal napríklad na porušovanie ľudských práv obmedzením osobnej slobody, čo považuje za marketingový ťah. Úmysel je podľa jeho slov dobrý, urobil by to každý, no v zákonoch sú aj veci, ktoré v nich byť nemajú. Ako pokračoval, spravodajské služby dostali poľovnícky lístok na kohokoľvek nepohodlného. Vláda zabúda podľa neho na to, že na Slovensku žije päťtisíc moslimov so slovenským občianstvom, pričom to nie sú teroristi, ale vzdelaní ľudia, lekári. “Hádžete ich k migrantom, ktorí nám prišli ublížiť,” dodal.

    Ako na Miroslava Kadúca nadviazal člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Gábor Gál (Most-Híd), “nemôžeme situáciu podceniť, ale netreba ju ani preceňovať, no ide to veľmi rýchlo”. Stretáva sa tu podľa neho právo na osobnú slobodu s právom na bezpečný život, pričom treba byť opatrní, aby sa jedno právo nepovznieslo nad druhé. Ako ďalej povedal v relácii O 5 minút 12, celým balíkom opatrení sa nesie to, že sa nezameriava len na teroristov, ale všeobecne, pretože slovo terorista sa v ňom objavuje len zriedkavo. “Týka sa to každého občana, netvárme sa, že nie,” poznamenal. Upozornil však na to, že tieto opatrenia posilnia tie inštitúcie, ktorým ľudia na Slovensku najmenej dôverujú, existuje u nás vysoká miera korupcie. “Vieme, že Islamský štát korumpuje, musíme sa vyrovnať aj s tým,” poznamenal s tým, že parlament by mal byť informovaný o tom, ako vláda s týmito vecami narába a aká je ich efektivita. Za politický marketing Gál považuje aj fakt, že vojenské spravodajstvo už nebude v kompetencii ministerstva obrany. “Vláda túto tému musí stále udržiavať pri živote, a to aj vtedy, keď tieto zákony schválime. Vláda tak bude robiť minimálne do volieb, aj naďalej bude šíriť strach,” doplnil poslanec za Most-Híd s tým, že treba veci riešiť systematicky.

    Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) však zdôraznil, že všetky opatrenia, ktoré robí vláda, sa týkajú trestných činov terorizmu a nie bežného občana. “Je to viazané len na podozrivé osoby, ktoré sú bezpečnostným rizikom a nie na niekoho, kto v obchode ukradne fľašu mlieka,” upozornil. Podľa jeho slov ide o moslimský extrémizmus, pričom Madej vysvetlil, že nemá nič proti nikomu akéhokoľvek náboženstva, no len proti rizikovým ľuďom, ktorí ničia náš spôsob života. Okrem zákonov, ktoré Slovensko prijíma, musí podľa jeho slov dostať rozum aj Európska únia a ochrániť svoje vonkajšie hranice.


     

    - Reklama -