Maskovaní muži v Kyjeve zadržali gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho

    0
    Michail Saakašvili (Autor: TASR)

    Skupina neidentifikovaných maskovaných ozbrojených mužov vtrhla od jednej z reštaurácii v Kyjeve, kde v tom čase Saakašvili obedoval. Na jeho oficiálnej stránke sa objavil aj krátky videoklip z incidentu. Podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva UNIAN, bol Saakašvili zadržaný na žiadosť Štátnej migračnej služby Ukrajiny.

    Saakašvili, ktorý bol prezidentom Gruzínska v rokoch 2004-2013, opustil krajinu, keď sa skončilo jeho druhé funkčné obdobie, a nakoniec odišiel na Ukrajinu. V máji 2015 Saakašvilimu udelili ukrajinské občianstvo, čím prišiel o to gruzínske.

    Saakašvili v rokoch 2015-2016 slúžil ako gubernátor Odeskej oblasti na Ukrajine. V roku 2016 z tohto úradu odstúpil a stal sa tvrdým kritikom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

    Ukrajinský prezident vlani zbavil Saakašviliho občianstva, keď bol exgubernátor v zahraničí; Saakašvili sa však v septembri vrátil na Ukrajinu a viedol sériu protestov proti vláde aj Porošenkovi. Založil aj politickú stranu Hnutie nových síl.

    Saakašvili čelí od minulého roka vyšetrovaniu ukrajinskej generálnej prokuratúry pre podozrenie, že sa pripravoval na násilné prevzatie moci v krajine spolupracujúc s niekdajším promoskovským vedením Ukrajiny.

    Súd v Gruzínsku odsúdil v januári 2018 Saakašviliho v neprítomnosti na tri roky väzenia za zneužitie úradných právomocí, keď udelil milosť štyrom policajtom usvedčeným z vraždy bankára. Gruzínsko žiadalo o vydanie Saakašviliho do vlasti, ale Ukrajina to zamietla.

    - Reklama -