Masívna demonštrácia o imigrantoch vo Viedni. Prišlo cez 100-tisíc ľudí. A toto žiadali…

    0
    Demonštrácia solidarity s utečencami v rakúskej metropole Viedeň (Autor: SITA)

    Demonštranti sa vydali na pochod od viedenskej Západnej železničnej stanice (Westbahnhof) cez centrum až k sídlu rakúskeho parlamentu. Účastníci, medzi ktorými boli aj študenti a rodiny s deťmi, vyjadrovali tiež nesúhlas s uzatváraním európskych hraníc a so vzostupom popularity protiimigračne zameranej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

    Na pochod nadviazal večerný koncert s názvom Voices for Refugees (Hlasy pre utečencov) na viedenskom Námestí hrdinov (Heldenplatz). Podľa vopred medializovaných informácií na ňom mali vystúpiť početní interpreti prevažne z nemecky hovoriacich krajín. Avizovaný bol aj príhovor rakúskeho spolkového prezidenta Heinza Fischera.

    Líder FPÖ Heinz-Christian Strache sa v budúcotýždňových voľbách bude uchádzať o post starostu Viedne, ktorá je tradičnou baštou sociálnej demokracie. Strache by chcel vybudovať ploty na hraniciach Rakúska, ktoré by mali zastaviť prílev migrantov. Len v septembri dorazilo do 8,5-miliónového Rakúska okolo 200 000 utečencov a migrantov. O azyl však požiadalo len zhruba 9000 z nich, zatiaľ čo pre väčšinu prichádzajúcich je Rakúsko iba tranzitnou krajinou na ceste do Nemecka.

    Spolkový prezident Heinz Fischer pri tejto príležitosti priniesol príhovor, ktorý agentúra označila za “rozhodný”.
    “Ľudia v núdzi potrebujú náklonnosť – my sa nesmieme odkláňať,” vyhlásil prezident.

    “Hovorím to úplne jasne – neodvraciam sa od tých, čo majú starosti a strach. Odvraciam sa však od tých, čo chcú vytĺcť z biedy utečencov kšeft, či už ekonomický alebo politický,” povedal Fischer. Dodal, že “všetky krajiny európskeho spoločenstva musia nejako prispieť” k riešeniu súčasnej imigračnej krízy.
    Po jeho prejave prišli na tribúnu všetci účinkujúci, aby spoločne vystúpili v hudobnom titule viedenského umelca Raoula Haspela s názvom Schweigeminute (Traiskirchen). Ten neobsahuje nič iné, iba minútu ticha.

    Podľa jeho autora má vyjadrovať “pokojný protest proti otrasným zlyhaniam rakúskej utečeneckej politiky”, ako to uvádza nemecký denník Die Welt. Titul nedávno vyskočil z nuly na vrchol v rakúskom rebríčku predaja hudobných singlov.

    - Reklama -