Masaker: Rusko a Asad drvia Aleppo. Utrpenie civilistov je nezmerné, zaznievajú výčitky voči Putinovi

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    Len za uplynulý týždeň malo v Aleppe zomrieť takmer 150 civilistov. Je to vyvrcholenie dvoch mesiacov krutých bojov, ktoré začali, keď sily podporujúce prezidenta Bašára Asada spustili útok na východnú časť mesta, ktorú ovládajú povstalci. Odvtedy malo v tejto časti mesta zomrieť minimálne 800 ľudí.

    „Je to vyhladzovacia vojna,“ cituje britský The Guardian lekára pôsobiaceho vo vojnovej oblasti na východe Aleppa. Pred bombardovaním, ktorému oblasť čelí, nie je podľa neho už kam uniknúť. „Všetko je dnes ich cieľom. Človek, strom, skala. Všetko tu ničia s tichým súhlasom OSN,“ hovorí lekár.

    Na východe mesta sa malo ocitnúť bez domova takmer milión ľudí, medzi nimi 100-tisíc detí. V oblasti sú zničené aj všetky nemocnice. „Už neviem, čo mám robiť,“ zúfa si Stephen O’Brien, hlavný humanitárny expert OSN v oblasti.

    Narastajúci počet obetí dávajú ľudskoprávne organizácie do súvislosti s ofenzívou vlády prezidenta Asada podporovaného Ruskom. To podporuje Damask intenzívne už rok a pozorovatelia sa obávajú ďalšej eskalácie konfliktu potom, keď nedávno zakotvila pri sýrskych brehoch ruská lietadlová loď.

    V Aleppe medzitým dochádza ku scénam typickým pre najkrutejšie vojnové časy. Po internete napríklad koluje video, na ktorom príslušníci civilnej obrany zachránia z trosiek rozbombardovaného domu živé dievča.

     

     

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -