Masa nespokojných ľudí narastá, popisuje politológ Zubov situáciu v Rusku

    0
    Andrej Zubov. (Autor: Masarykova univerzita)

    Ako Zubov v rozhovore uvádza, hoci je toto obdobie často prirovnávané k ére Sovietskeho zväzu, rozdiely medzi súčasnosťou a sovietskou, či cárskou érou sú obrovské.

    „Nežijeme v totalitnom štáte, ale v autoritatívnom, čo je oveľa miernejšia forma vládnutia než za chruščovovsko-brežnevovskej éry, a to nehovorím o období stalinizmu alebo dokonca o cárskych časoch za Alexandra III.,“ poznamenáva Zubov s tým, že proces budovania nového človeka, zblíženie so Západom a svetom sa stále uskutočňuje.

    Zásadným rozdielom oproti sovietskej ére je tiež to, že už neexistuje železná opona. „A stále pokračujúci konštruktívny spoločenský proces obrody,“ dodal Zubov.

    Uviedol tiež rozdiel medzi autoritárskou spoločnosťou a totalitným režimom. „Totalitný režim nenecháva človeku žiadne slobodné segmenty žitia. Snažia sa ovládať úplne všetko vrátane rodinného života. Takže v našom živote stále ešte zostáva veľa autonómnych prvkov. Ak by sa v našej spoločnosti žiadne slobodné prvky nevyskytovali, nemohlo by dochádzať k jej postupnému uzdravovaniu zo sovietskej mentality,” dodáva Zubov. Podľa jeho názoru je reálna šanca, že sa sovietskej mentality v budúcnosti úplne zbaví.

    A reč prišla aj na pravoslávnu cirkev. “Cirkev je, samozrejme, rozdelená. Teologicky vzdelaní ľudia to vždy vedeli, ale pre väčšinu spoločnosti je cirkev jednotná – od patriarchu až po posledného miništranta. Ale nie je to tak,“ uviedol Zubov.

    Rok 2015 sa podľa neho začal neuveriteľným nadšením zo šialeného ruského imperializmu. „A teraz môžeme sledovať počiatky sociálneho protestu. Ten protest zatiaľ nemá veľkú silu: lekári sa sťažujú, že ich fotografujú pri účasti na mítingoch a nepáči sa im to, vyvoláva to v nich obavy, učitelia sa sťažujú na to isté. Ale masa nespokojných ľudí narastá, naposledy sa pridali vodiči diaľkovej prepravy,“ povedal Zubov k aktuálnej ruskej situácii.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -