Martin Schulz je politik schopný takmer všetkého, hodnotil v ČT bývalý šéf Valného zhromaždenia OSN

    0
    Jan Kavan (Autor: Hans Štembera)

    „Aj keď som bol veľmi unavený, tak som si na výsledky počkal a bol som rád. On prehral, lebo získal 20 kresiel, čo je rovnaký počet ako súčet iných strán v poradí. Aj napriek určitej hystérii, ktorá v krajine panovala, Wilders neuspel. Ukázalo sa, že voliť prišli aj ľudia, ktorí sa o politiku veľmi nezaujímajú. Aby zabránili nástupu populistov,“ uviedol Kavan.

    Súčasný holandský premiér Mark Rutte, ktorý voľby vyhral, vraj sprísnil svoj postoj v otázkach migračnej krízy. Rovnako ako voči Turecku. Turecko prekročilo červenú čiaru. „Ja sám som ako minister zahraničia navštevoval iné krajiny, ale nemôžete iné krajiny vťahovať do riešenia svojich domácich tém. Je v poriadku, že premiér Rutte zareagoval tak tvrdo. Keby to neurobil, tak by si zaslúžil prehrať,“ zhrnul Kavan.

    Voliči hľadajú zlým smerom

    Podľa jeho názoru sa ukázalo, že ľudia síce nie sú z Európskej únie nadšení, lebo vedia, že potrebuje reformy, ale nechcú nechať populistov, aby EÚ prevalcovali. Ale pozor, populistov netreba ignorovať. „Nie je čas ignorovať to, podceňovať to, tú populistickú silu, lebo sa posilňuje v celej Európe aj u nás. Aj u nás sa do istej miery rozšíril strach a obava. Tradičné strany nedokázali splniť všetko, čo sľúbili, takže voliči hľadajú alternatívu. Podľa môjho názoru hľadajú zlým smerom, ale rozumiem tej ich nespokojnosti,“ konštatoval Kavan.

    Teraz nás čakajú podobné voľby vo Francúzsku, kde bude o hlasy voličov bojovať aj krajne pravicová politička Marine Le Penová.

    „Podceňovať ju by nebolo správne. Ona je múdrejšia, vzdelanejšia a má veľa skalných priaznivcov, ale osobne sa domnievam, že skončí v prvom kole. Ona získava hlasy tých, ktorí majú plné zuby status quo. V tomto smere voličov veľmi sklamal prezident François Hollande, ktorý prezidentské voľby pomerne s prehľadom vyhral, ale potom nedokázal bojovať proti nezamestnanosti. A keď sa mu to konečne začalo dariť, už bolo neskoro,“ varoval Kavan.

    Turci nás vydierajú. Je čas povedať dosť

    Kavan sa veľmi tvrdo postavil k Turecku. „Prepáčte, ale Turci nás vydierajú od začiatku rokovaní o tejto dohode a my sme na môj vkus Turecku až príliš ustupovali. A Turecko tak získalo pocit, že môže to vydieranie ešte stupňovať, ale je čas, aby sa Európa ozvala. Musí povedať – odtiaľ potiaľ a už dosť. Domnievam sa, že migračná kríza sa dá riešiť aj inak než len pomocou Turecka. Myslím si, že EÚ zanedbala situáciu v Grécku,“ poznamenal hosť. Grécko je malá krajina, ekonomicky preťažená a nemôže za to, že sa stalo tranzitnou krajinou. EÚ by mala podľa Kavana Grécku viac pomôcť.

    Reč bola aj o situácii v Nemecku. „Ja považujem Angelu Merkelovú za veľmi schopnú političku, jednu z najschopnejších v Nemecku, ale ona sa usiluje o zvolenie už štvrtýkrát. A každý politik, ktorý by sa usiloval o zvolenie už štvrtýkrát, bude čeliť určitej únave voličov, ktorí skrátka budú hľadať alternatívu.“

    Stále sa nájde dosť ľudí, ktorí budú voliť populistov, varoval Kavan

    „Ak sa ten boj odohrá medzi Angelou Merkelovou a Martinom Schulzom a Alternatíva pre Nemecko zostane bokom, tak to by bolo len dobre. Martin Schulz je veľmi schopný politik, schopný takmer všetkého. On bude ochotný pristúpiť na kompromis, ak usúdi, že to bude výhodné. Ale do volieb pôjde s tým, aby voľby vyhral a zostavoval koalíciu s nemeckou sociálnou demokraciou ako vedúcou silou,“ podotkol sociálny demokrat Kavan.

    To však nemení nič na tom, že Alternatíva pre Nemecko zostane na politickej scéne. „Určite sa nájde dosť voličov, ktorí budú dávať prednosť tomuto neznášanlivému populizmu,“ uzavrel Kavan.

    - Reklama -