Martin Palouš, hovorca Charty 77, sa rozhovoril o Trumpovi. Pripomína mu skôr Husáka ako Lincolna

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    „Je fakt, že to, čo teraz vidíme – tú smršť exekutívnych opatrení –, ľuďom vyráža dych. Ale ak niekto čakal, že sa Donald Trump zmení, keď sa stane prezidentom, že bude viac prezidentský, že sa v ňom zjaví dotyk ušľachtilých Abrahamov Lincolnov a ďalších, v ktorých rade sa objavil, tak sa asi nedočká. Bolo by to čakanie na Godota, ktorý nepríde. Donald Trump sa nezmení,“ uviedol Palouš v rozhovore pre server Neovlivní.cz.

    Trump všetkým vyráža dych

    Osobne by si vraj diplomat skôr položil otázku, prečo sa Donald Trump stal prezidentom. Nejde o dôsledok určitých zmien vo svete? Nejde o dôkaz toho, že Trump dokázal efektívne osloviť voličov, ktorí si skrátka priali zmenu? Rozbor tejto situácie by podľa Palouša nebol na jeden rozhovor, ale na celú knihu.

    „Trump všetkým vyráža dych a nám, ktorí máme skúsenosti s komunizmom, nemôže súčasné volanie po trumpovskej jednote nepripomínať husákovskú verziu toho istého z obdobia našej ,normalizácie‘. Keď sú všetci tí, ktorí nie sú ochotní zjednotiteľa velebiť, automaticky považovaní za akýchsi násilníkov a škodcov,“ podotkol Palouš.

    „Mimochodom, kdesi som sa dočítal, že Václav Klaus mladší vyhlásil, že aj on chce byť obhajcom normálneho sveta voči globálnej, od tohto sveta odtrhnutej a jemu odcudzenej elite. To, samozrejme, znie na prvý pohľad veľmi sympaticky – všetci predsa bažíme po normálnom svete. Ale nie je to zase skôr ten hlas normalizačného typu, ktorý tu z minulosti tak dobre poznáme?“ pýtal sa.

    Palouš apeluje na čitateľov, aby používali svoj zdravý rozum, diskutovali, hodnotili a nenechali si vnútiť „jediný správny pohľad na svet“. Tento prístup v sebe zahŕňa aj čas, ktorý by mal Trump dostať, aby ukázal, čo bude ako prezident USA naozaj robiť.

    „Zatiaľ môžeme odfajkovávať jeden trapas za druhým. Aj mnohí z rozumnejších členov jeho tímu asi len zízajú a nevedia, čo si o tom či onom Trumpovom kroku a najmä o používaní Twittera majú myslieť. Občas prichádzajú s výrokmi, že Trumpovo prezidentovanie bude úplne jedinečné, zodpovedajúce jeho osobnosti. Vyčkajme, čo s nimi táto Trump show, ktorá sa rozbehla od jeho prvého dňa v Bielom dome, urobí,“ zhŕňa Palouš.

    Plán postaviť múr na hranici s Mexikom však Palouš považuje za absurdný.

    Možno tancujeme na palube Titanicu

    V Spojených štátoch už vyše 200 rokov funguje demokratický systém, ktorý podľa Paloušovho názoru Trumpa prežije. Prezident predsa len nevládne sám. Jednak má okolo seba svojich poradcov, jednak musí počítať s Kongresom. Otázkou je, ako Trumpovu povahu využijú ďalší zahraniční hráči. To bude do istej miery určujúce pre Trumpovo prezidentovanie. Pokiaľ ide o EÚ, Palouš jednoznačne odporúča zvýšiť členské príspevky do spoločnej kasy NATO tak, ako sa k tomu členské štáty Aliancie vopred zaviazali. Žijeme vraj v zložitých časoch a mali by sme sa správať zodpovedne. Zodpovedne by sa mal správať aj Trump, ktorý v tejto chvíli zastáva post najmocnejšieho politika sveta a teoreticky môže kedykoľvek stlačiť povestný jadrový gombík a rozpútať peklo.

    „Bol to, tuším, Josef Váchal, kto prišiel s veršíkom, ako sa ,svět řítí do ďáblovy řiti‘. Možno skutočne tancujeme posledné tango na hornej palube Titanicu, ktorý sa už začal potápať, a za chvíľu príde to známe ,zachráň sa, kto môžeš‘. Ale možno to tak nie je… V prvom rade treba, aby sa každý člen medzinárodného spoločenstva rozumne a zodpovedne staral v dnešnej neistej globálnej situácii sám o seba. Tým vôbec nemyslím, aby sa stal ešte väčším sebcom, akým bol doteraz – nemysliacim na nič iné ako na svoje údajné, v prípade malých štátov, pochopiteľne, silne parochiálne, ,národné záujmy‘. Myslím to presne naopak: starať sa rozumne a zodpovedne o seba znamená správať sa dostatočne udatne, s rozmyslom, nepanikáriť, konať s citom pre realitu a súčasne sa za žiadnych okolností nevzdávať svojich elementárnych hodnôt a zásad,“ uviedol Palouš.

    Okrem iného to vraj znamená, že sa k sebe budeme správať zdvorilo. K srdcu by si to mal zobrať aj český prezident Miloš Zeman, ktorý podľa Palouša občas používa nevhodné výrazy na verejnosti, čím ničomu neprospieva. Pán profesor zdôrazňuje, že neháji politickú korektnosť. Tú takisto považuje za zlú. Uznáva, že problémy treba pomenúvať otvorene a následne ich riešiť. Len si nesmieme pliesť otvorenosť s hrubosťou.

    Do tejto nezdravej diskusie prispievajú aj samotní novinári; tým, aké bombastické titulky vymýšľajú, jatria atmosféru. Upokojiť by sa preto mali nielen politici, ale aj médiá. A mali by spolu vychádzať. Palouš je presvedčený, že jedného dňa si to uvedomí aj Trump a nielen on.

    Hovorí sa, že Európa je na pokraji katastrofy

    Niekdajší hovorca Charty 77 sa v rozhovore ešte raz vrátil do Európy.

    „Hovorí sa, že Európa je už na pokraji nejakej novej katastrofy. Tak, samozrejme. Keby zvíťazila celá tá partia nacionalistov od Geerta Wildersa po Marine Le Penovú, malo by to určité dôsledky. Ale ja chcem optimisticky veriť, že sa to nestane, ale aj keby sa to stalo, ani oni nie sú a nechcú byť fašistami toho razenia, ktoré poznáme z minulosti – so všetkými dôsledkami, ktoré ich pokus prebudovať ,prehnitý liberálny poriadok‘ na ,Novú Európu‘ priniesol. Majú možno akúsi podivnú víziu budúcnosti, s ktorou sa rozhodne nestotožňujem, ale je otázka, čo by sa stalo, keby ako noví vládcovia európskych štátov boli konfrontovaní s realitou,“ dodal pre dokreslenie súčasných problémov.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -