Markéta Šichtařová znovu udrela: Hermiona z Harryho Pottera má byť černoška. A James Bond černoch? Zase nám niečo vnucujú!

    0
    Markéta Šichtařová (Autor: Archív M. Š.)

    Knihy o Harrym Potterovi čítali stovky miliónov ľudí po celom svete. V tých knihách sa doslovne nepíše, akú farbu pleti má Hermiona. Lenže potom sú tu filmy. Sedem sfilmovaných dielov o Harrym Potterovi takisto videli stovky miliónov ľudí. A v role Hermiony videli belošku Emmu Watsonovú.

    Podľa Šichtařovej sa preto nemožno čudovať, že sa medzi ľuďmi zdvihla istá nevôľa proti tomu, že by v divadelnej hre o Harrym Potterovi mohla Hermionu hrať černoška.

    „Český premiér je Slovák, predseda štvrtej najsilnejšej parlamentnej strany je z polovice Japonec, primátorkou hlavného mesta je Slovenka. Tých všetkých slobodne zvolili, nepomohla im do kresiel žiadna lživá korektnosť, takže nech mi nikto nehovorí, že Česi v celonárodnom priemere sú rasisti! Len hlupáci si teda môžu myslieť, že odpor voči čiernej Hermione, ktorý sa zdvihol na sociálnych sieťach, je rasizmom. To sotva. Je to asi taký odpor, aký by sa zdvihol, keby Karola IV. mal hrať Aziat. Ako keby egyptskú Kleopatru mala hrať modrooká blondína. Ako keby Mao Ce-tunga či Nelsona Mandelu mal hrať Švéd s nordickými rysmi. Je to skrátka odpor, ako keď chce niekto na svoj obraz upravovať dejiny. Alebo keď chce niekto do rozprávky pre dospelých s názvom James Bond obsadiť černocha,“ napísala na blogu iDnes.cz.

    „Že by to bol rasizmus, keď sa ľudia znechutene nad predstavou čierneho Bonda uškľabujú? Sotva. Americké filmy obsadené komplet čiernymi hercami hrajúcimi nepriestrelných, prudko inteligentných a nesmrteľných policajtov si nikdy podobné úškľabky nevykoledovali. Tento údajný rasizmus je len odporom k tomu, že niekto chce ľuďom v rámci multikulti náboženstva brať ich predstavu o postave, ktorá, mimochodom, má opäť relatívne precízny opis v knihách Iana Fleminga: Táto postava má byť muž, má byť biely, má byť na ženy. Isteže si každý producent môže do postavy Jamesa Bonda obsadiť čiernu lesbu, prečo nie? Ale bude to fungovať? Nebude. Po dvoch-troch pokusoch sa producenti zase vrátia k osvedčenému modelu. Ak im to však medzitým otrávení diváci ešte budú žrať,“ pokračovala dáma.

    Šichtařová svoj komentár uzavrela slovami, že hyperkorektnosťou opovrhuje, pretože cieľom tohto spoločenského prúdu nie je nič iné, než donútiť ľudí hovoriť niečo iné, ako si myslia. A cieľom multikulturalizmu je vnútiť ľuďom, že všetci ľudia sú rovnakí, bez ohľadu na farbu pleti. Šichtařová si naopak myslí, že všetci nie sme rovnakí. Podľa jej názoru je každý človek jedinečný a je to tak správne.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -