Marine Le Penová získala nečakaného priaznivca. Nie je to vtip

    0
    Marine Le Penová, šéfka Národného frontu (Autor: SITA)

    Štyridsaťročný Diaby je považovaný za veľmi schopného agitátora a údajne sa mu už podarilo presvedčiť asi osemdesiat dobrovoľníkov, aby odišli do Sýrie, kde dnes bojujú pod vlajkou Islamského štátu. Vlani o sebe rozšíril fámu, že je mŕtvy, aby za sebou pozametal všetky stopy a mohol sa zúčastniť na tajnej teroristickej operácii v jednej nemenovanej arabskej krajine. Aby teraz dokázal, že je nažive, pozval si sýrskeho kameramana spolupracujúceho s francúzskym kanálom France 2.

    Počas natáčania došlo aj k rozhovoru cez Skype, v ktorom podľa britského denníka The Telegraph vyzval francúzskych voličov, aby dali svoj hlas Národnému frontu Marine Le Penovej. „Hlasujte za Marine Le Penovú. Je to síce len žena a občas ju nazývajú rasistkou, ale ona aspoň obhajuje francúzske hodnoty a je proti účasti krajiny vo vojne v Sýrii. Pokiaľ si Francúzi neželajú vojnu, mali by rozhodne dať hlas vodkyni Národného frontu,“ poznamenal Diaby, ktorý má senegalský pôvod.

    Ako pripomína The Telegraph, podpora Le Penovej zo strany islamistov je o to prekvapivejšia, že ona sama nedávno prirovnávala hromadné moslimské modlitby v uliciach francúzskych miest k nacistickej okupácii a pravidelne varuje pred islamizáciou Francúzska. Omar Diaby je okrem skúseného verbovača známy ako úspešný propagandista, ktorý po sociálnych sieťach a internete šíri krátke filmy. Medzi najznámejšie patrí „Pravda o bin Ládinovi“ alebo „Pravda o islame“. Jeho videá sú veľmi sledované a pravidelne sa na ne pozerajú desaťtisíce ľudí.

    „Marine Le Penovú jej kritici často obviňujú z faktického spojenectva s Islamským štátom, pretože jej Národný front aj Islamský štát presadzujú neznášanlivú politiku. V nedávnom rozhovore označila šéfka Národného frontu tvrdenie, že nahráva Islamskému štátu, za mimoriadne urážlivé. Konštatovala tiež, že ak umiernení moslimovia nechcú, aby ich hádzali do jedného vreca s radikálmi, mali by na nich ukázať prstom a prispieť k ich zatknutiu,“ uvádza britský konzervatívny denník.

    Konkrétne Diabymu sa darí pred spravodlivosťou stále unikať a jeho slová naznačujú, že pomoc nemôže hľadať ani u džihádistov z Islamského štátu, ktorých v uvedenom rozhovore prekvapivo kritizoval. „Ich propagandistické videá ponúkajú len zlosť a zlobu, zatiaľ čo naše zoskupenie vo svojich videách rieši skutočné otázky a snaží sa divákom objasňovať témy, ktorým nerozumejú,“ vyhlásil Diaby. Zhodou okolností sa začal v pondelok v Štrasburgu súd s Diabyho siedmimi regrútmi. Medzi obžalovanými je aj brat jedného zo strojcov parížskych atentátov Foueda Mohameda-Aggada.

    Celý text z britského denníka The Telegraph si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -