Marine Le Penová môže vyhrať. Nové informácie z Francúzska

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Mnohí francúzski experti sa domnievajú, že rovnaké sily, ktoré dopomohli k úspechu kampani za vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie a Trumpovmu volebnému víťazstvu v Spojených štátoch, by mohli doviesť k volebnému triumfu aj Marine Le Penovú vo Francúzsku.

    Marine Le Penová z ultrapravicového Národného frontu sa opiera o tie isté heslá a apeluje na podobné skupiny ľudí ako Trump či britský tím bojujúci za takzvaný brexit. Le Penovú by navyše, rovnako ako Trumpa, mohla podporiť Moskva. Francúzske tajné služby sa vraj domnievajú, že Rusko plánuje ovplyvniť výsledok francúzskych volieb v prospech Le Penovej.

    Aj z týchto dôvodov sa čím ďalej, tým viac analytikov a politikov vo Francúzsku prikláňa k názoru, že Le Penová by mohla skutočne zvíťaziť. Dokonca si to myslia aj niektorí jej oponenti.

    „Myslím si, že madam Le Penová by mohla vyhrať,“ cituje slová bývalého konzervatívneho predsedu francúzskej vlády Jeana-Pierra Raffarina denník The Local.

    Hoci podľa najnovších prieskumov verejnej mienky nie je Le Penová favoritom na víťazstvo, v poslednom čase sa jej podarilo výrazne zúžiť rozdiel v popularite medzi ňou a jej hlavnými rivalmi.

    „Ešte pred šiestimi mesiacmi by som povedal, že nemala žiadnu šancu na víťazstvo. Dnes už by som nič také netvrdil,“ poznamenal politický analytik z francúzskeho think tanku Cevipof Bruno Cautres pre francúzsky denník.

    Podľa analytika by jej šance na volebné víťazstvo najviac zvýšili nejaké nové škandály, ktoré by poškodili kredibilitu jej oponentov. Francúzska verejnosť vraj bola kedysi oveľa tolerantnejšia, pokiaľ išlo o škandály spojené s vysokými politickými predstaviteľmi, ale dnes už to neplatí.

    Popularita Fillona napríklad výrazne klesla potom, keď sa ukázalo, že jeho žena dostala státisíce eur za prácu „parlamentnej asistentky“.

    „Ak sa objaví podobný škandál s potenciálom zdiskreditovať Emmanuela Macrona alebo socialistu Benoîta Hamona, bude to hrať do karát predovšetkým Marine Le Penovej,“ tvrdí Cautres.

    Marine Le Penová je pritom sama do jedného takého škandálu zapletená – čelí obvineniu z toho, že zneužila fondy Európskeho parlamentu. Spomínané obvinenie sa však na jej popularite nijako nepodpísalo.

    „Le Penová všetko popiera tvrdením, že je to len konšpirácia namierená proti nej a jej volebnej kampani. A voliči jej väčšinou dôverujú,“ tvrdí Cautres.

    Francúzskej političke by mohli hrať do karát aj nárast nestability a zhoršujúca sa bezpečnostná situácia. Výrazne by tak mohla profitovať napríklad z prepuknutia ďalšej vlny násilia na francúzskych predmestiach.

    Iste nie je náhoda, že k zatiaľ poslednému nárastu volebných preferencií Le Penovej došlo potom, keď na predmestí Paríža prepukla vlna násilia po údajnom znásilnení jedného z robotníkov francúzskym policajtom.

    Podľa politologičky z prestížnej francúzskej univerzity Sciences Po Nonny Mayerovej bola Le Penová schopná perfektne využiť rastúce obavy francúzskych voličov vo svoj prospech.

    „Ľudia volia na základe toho, čo považujú za najdôležitejšie v samotný deň volieb,“ povedala Mayerová pre francúzsky denník.

    Pôvodný text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -