Manželky teroristov prehovorili: Je nám ľúto, že Islamský štát skončil

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)
    V sýrskom utečeneckom tábore neďaleko niekdajšieho hlavného mesta tzv. Islamského štátu Rakka sú dnes ubytované bývalé manželky a deti najradikálnejších islamských bojovníkov. Pôvodne žili tieto matky a deti oddelene od ostatných utečencov, ale Kurdi prišli s tým, že sa pokúsia zmeniť myslenie týchto žien a začleniť ich do spoločnosti. Ostatní utečenci však z prítomnosti manželiek teroristov nie sú nijako nadšení.
     
    Manželky džihádistov sú vraj z veľkej väčšiny cudzinky. Najčastejšie ide o Rusky, ženy zo severnej Afriky, ale aj z Európy. Podľa novinárky sa dá povedať, že sú tam ženy z celého sveta. „Kurdi tým krajinám hovoria: Vezmite si ich späť domov. Lenže veľa krajín ich späť nechce. Tieto ženy sú veľmi problematické. Odborníci upozorňujú, že môžu prevziať vlajku džihádu a pokračovať v boji,“ upozornila Markéta Kutilová.
     
    Novinárka hovorila asi s trinástimi manželkami džihádistov a väčšina z nich túžila po návrate domov. Väčšina z nich sa stavala do pozície obetí teroristov, ale podľa Kutilovej im nemožno všetko veriť. „Stretli sme sa aj s takými, ktorým bolo úprimne ľúto, že Islamský štát skončil. Manželky džihádistov patrili k aristokracii, ku smotánke,“ uviedla novinárka. Následne manželky džihádistov označila za skutočnú hrozbu. Kutilová v tejto súvislosti pripomenula, že väčšina manželiek teroristov prišla do Islamského štátu dobrovoľne. Tieto ženy väčšinou vedeli, do čoho idú.
     
    Niektorým ženám však podľa Kutilovej možno veriť, že im je ľúto, čo sa dialo za vlády Islamského štátu. Neľahký život majú neraz aj deti džihádistov, pretože ostatné deti sa s nimi nechcú hrať.
     
    - Reklama -