Manželka exprezidenta Interpolu má pochybnosti, či je ešte nažive

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Uviedla tiež, že odvtedy, ako čínska vláda oznámila, že jej manžela Meng Chung-weja vyšetruje kvôli korupcii, mala niekoľko telefonátov s vyhrážkami smrťou.

    “Myslím, že ide o politickú perzekúciu. Nie som si istá, či je (manžel) nažive…., (v Číne) sú krutí. (…) Môžu urobiť čokoľvek,” uviedla Grace Meng v rozhovore.

    Čínske úrady 8. októbra oznámili, že Menga vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov a ďalších nešpecifikovaných porušení zákona. Deň predtým Meng oznámil, že odstupuje z funkcie šéfa Interpolu. 

    Meng v druhej polovici septembra odcestoval z Francúzska, kde Interpol sídli, do Číny. Mengova manželka o svojom mužovi nemala nijaké informácie od 25. septembra, keď s ňou prestal komunikovať počas pobytu v Číne. 

    V uvedený deň jej cez svoj služobný telefón, ktorý mal z Interpolu, poslal obrázok noža. Ten podľa nej mohol signalizovať, že mu hrozí nebezpečenstvo. Krátko predtým jej napísal, aby čakala na jeho telefonát; viac sa však už neozval. 

    Po tom, ako Grace Meng francúzskym úradom nahlásila jeho nezvestnosť, prípadom sa začala zaoberať francúzska polícia. 

    Interpol sa zasa na čínsku vládu obrátil s oficiálnou žiadosťou o zverejnenie miesta pobytu nezvestného Menga. 

    Následne čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti pripustilo, že Meng bol po svojom návrate do Číny zadržaný a je vyšetrovaný kvôli korupcii.

    V nedávnom rozhovore pre americkú spravodajskú televíziu CNN Grace Meng uviedla, že svojim deťom ešte stále nepovedala o zadržaní ich otca; hovorí im, že “ocko je na dlhej služobnej ceste”. 

    Vysvetlila, že rozhovory pre médiá poskytuje aj preto, aby zvýšila povedomie o prípadoch mimosúdneho zadržania v Číne. “Robím to (…) pre všetky čínske deti. Pre všetky čínske ženy,” uviedla.

    - Reklama -