Manželia Clintonovci, zoznámte sa. Alebo hádam radšej ani nie. Nový film ukazuje prezidentskú kandidátku s manželom naozaj nepekne

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    Minulý rok v máji vydal Schweizer najprv knihu, v ktorej poukazoval na skutočnosť, že sa manželom Clintonovcom podarilo po odchode Billa Clintona z Bieleho domu v roku 2001 nazhromaždiť podozrivým spôsobom vyše dvesto miliónov dolárov. Tvorca knihy a teraz aj dokumentu obviňuje bývalého amerického prezidenta a jeho manželku z toho, že značné finančné prostriedky získali vďaka tomu, že nerešpektovali hranice medzi svojimi verejnými funkciami a vlastnou nadáciou. Schweizer tiež tvrdí, že si manželia pýtali nadštandardné peniaze za verejné vystúpenia a mnoho financií získali tiež od jedincov pochybnej povesti“ z celého sveta.

    „Elity v mnohých týchto krajinách bohatnú a Clintonovci tiež. Samozrejme, tieto peniaze sa vôbec nedostanú k obyčajným ľuďom. Clintonovci zradili svoje princípy,“ tvrdí Schweizer, ktorý v minulosti písal prejavy exprezidentovi Georgeovi W. Bushovi. Producent dokumentu Stephen Bannon sa zase podieľal na tvorbe filmov obľúbených pravicových politikov. Okrem iného medzi ne patrí aj dokumentárny film Ronald Reagan a jeho ranč. Ako uvádza ľavicový britský denník The Guardian, Bannon aj Schweizer priznávajú, že cieľom ich dokumentu je ovplyvniť budúci súboj o Biely dom medzi Clintonovou a Trumpom v prospech republikánskeho kandidáta.

    Celý text v angličtine máte k dispozícii TU.

    Dokument sa začína záberom na Hillary a Billa Clintonovcov, ktorí práve vysvetľujú hlavný cieľ svojej nadácie. „Ide nám predovšetkým o to, aby nikto na svete nemusel trpieť hladom,“ vysvetľuje bývalá ministerka zahraničia a jej manžel dopĺňa, že sa obaja usilujú o niečo, o čo sa predtým ešte nikto nepokúsil. Po týchto slovách však nasleduje strih a zatiaľ čo manželia Clintonovci ďalej diskutujú o aktivitách svojej nadácie na africkom kontinente, v popredí sa objavuje levia svorka kŕmiaca sa práve antilopou. Rovnako ako knihy aj dokumentárny film sa zaoberá predovšetkým údajným konfliktom záujmov Hillary Clintonovej v priebehu rokov 2009 až 2013, keď pôsobila v úlohe ministerky zahraničia.

    Tvorcovia kontroverzného dokumentu takisto poukazujú na skutočnosť, že medzi rokmi 2001 až 2012 absolvoval Clinton trinásť prejavov, za ktoré inkasoval pol milióna dolárov. Pritom jedenásť z nich sa uskutočnilo v čase, keď jeho manželka pôsobila na čele americkej diplomacie. „Opakovane sme sa presvedčili, že Clintonovcov sprevádzajú pri akejkoľvek ich činnosti obrovské finančné sumy. Nie je možné dospieť k inému záveru, než že tohto systému sa môže zúčastniť len ten, kto platí,“ tvrdí sa v dokumente. Ako však britský denník upozorňuje, v knihe ani dokumente sa neobjavujú konkrétne dôkazy, ktoré by preukazovali, že Clintonová ako ministerka zahraničia zneužívala svoje postavenie v prospech manžela alebo ich nadácie.

    Absenciu konkrétnych dôkazov pripúšťa aj samotný tvorca dokumentu Schweizer. „Takisto sme sa nedostali k e-mailom, kde by Clintonovci písali, že keď dotyčný zaplatí, oni pre neho zabezpečia konkrétnu protislužbu. Samozrejme, množstvo nazhromaždených nepriamych dôkazov poukazuje na vzorec správania sa a konania, ktorý by nemal byť v takej vysokej politickej funkcii tolerovaný. Povedal by som, že ostatní politici a vysokí štátni úradníci išli do väzenia za oveľa menej, než sa dopustili Clintonovci,“ cituje The Guardian Schweizera.

    - Reklama -