Mamičky, ktoré sa chystajú na materskú, si prilepšia… Pozrite sa, ktorých z vás sa to týka

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Mamičky, ktoré sa chystajú na materskú, sa potešia. Ale len tie, ktoré zarábali lepšie. Portál pluska.sk informuje o tom, že sa im zvýši strop, ktorý výšku ich materskej doteraz obmedzoval. Po novom budú dostávať dvojnásobok priemerného zárobku v hospodárstve.

    V súčasnosti je to takto: maximálna výška materskej v mesiaci, ktorý má 31 dní, je suma 918,2 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, je to suma 886,6 eura. Dostávajú ju mamičky, ktoré pred odchodom na materskú zarábali v hrubom 1 287 eur (1,5-násobok priemernej mzdy). Ak žena zarábala viac, na materskej sa jej to nezohľadňovalo.

    Od nového roka príde zmena. Maximálny strop materskej sa zvýši na 1 260 eur. Takúto sumu dostanú ženy, ktoré zarábajú pred odchodom na materskú 1 766 eur a viac (dvojnásobok priemerného zárobku na Slovensku). Zmena sa od januára dotkne aj tých, ktoré zarábajú 1 287 eur v hrubom a viac, vďaka zvýšeniu stropu na výpočet materskej.

    Parlament čaká schvaľovanie už spomínanej sadzby na výpočet materskej zo 70 na 75 percent, čo niektoré mamičky poteší ešte viac. Tieto zmeny ale štát zapracuje najskôr až v máji 2017.

    „Maximálna suma materskej u mamičiek, ktorým bude priznaná materská v roku 2017, bude 1. mája 2017 v sume 1 350 eur pri 31-dňovom mesiaci,“ píše Daniela Rodinová z tlačového odboru ministerstva práce. Opäť platí, že maximálnu dávnu práve v tejto sume dostanú ženy, ktoré zarábajú aspoň 1 766 eur mesačne v hrubom. Ak sa nájde šťastná, ktorá zarába napríklad aj 2 000 eur, jej materská bude najviac 1 350 eur.

    Autor: mor

    - Reklama -