Máme za sebou prvú časť maturitnej skúšky, tvrdí Danko

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Vyzývam všetkých, ktorí dnes nepatrične tancujú, aby si uvedomili, že nás ešte čaká preverenie ESĽP, na ktorý sa môžu obrátiť dotknutí účastníci. Ale je to svetlo na konci tunela a môže dôjsť k pretrhnutiu traumy,” pripustil Danko.

    Na margo doteraz neúspešných snáh zrušiť amnestie poznamenal, že tí, ktorým sa to nepodarilo, mali možno právne slabých ľudí alebo slabú vôľu. “Potvrdili sa moje slová, že NR SR najskôr musí získať kompetenciu rušiť amnestie a až potom môže rozhodnúť. Návrhy opozície boli tragikomické,” odkázal.

    Danko poďakoval všetkým, ktorí sa zúčastnili tohto procesu a každému, kto prispel k vyriešeniu tejto traumy. “Som neskutočne hrdý na to, že ľudia, ktorí spojili svoje právne vedomie, našli právne čistý model, ktorým sa podarilo na hrane ústavnosti rozhodnúť o niečom, čo civilizovaný svet nepozná, a to je rušenie amnestií s výnimkou juhoamerických krajín, kde boli vojny či diktátorské režimy,” upozornil.

    Predseda NR SR však uznáva, že na Slovensku sa v 90. rokoch diali veci, ktoré si vyžadujú neštandardný prístup. “Zrušenie týchto amnestií nikoho neobviňuje, ale konštatuje, že nemôžu byť v súlade so záujmom štátu. Ak niekto zomrie, pocity musia ísť bokom. Je na mieste odstrániť blokáciu, aby bolo možné dopátrať sa, kto pochybil,” podotkol.

    O vine konkrétnych ľudí Danko hovoriť nechcel. “Nie som policajt, prokurátor ani sudca. Nebudem nikoho súdiť. Politik má robiť niečo iné, nie vyjadrovať sa, kto bol vinný. Ja nebudem pána Mečiara hodnotiť. Od orgánov činných v trestnom konaní očakávam, že si budú robiť svoju robotu,” uzavrel s tým, že pre neho je to história.

    - Reklama -