Máme vládnu letku za milióny, ministri s ňou však nelietajú

    0
    Nový vládny špeciál, lietadlo Leteckého útvaru ministerstva vnútra SR Airbus A 319. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ministri ako Peter Plavčan, Arpád Érsek či Gabriela Matečná nevyužívajú vládne špeciály vôbec a radšej uprednostňujú komerčné linky. Viaceré ministerstvá vrátane financií, hospodárstva, školstva či dopravy majú s aerolinkami uzatvorené zmluvy na nákup leteniek, ktoré nakupujú primárne pre svojich radových zamestnancov a úradníkov, no využívajú ich niekedy aj ministri, medzi nimi napríklad aj Peter Kažimír či Peter Žiga.

    Minulý týždeň letel do Bruselu komerčným letom aj minister zahraničia Miroslav Lajčák. Podľa ministerstva vraj zvolil túto alternatívu, pretože vychádzala lacnejšie a časovo úspornejšie, keďže pristaviť vládny špeciál a vybaviť povolenia na prelet chvíľu trvá. Podľa jeho slov vládne špeciály neodmieta, no na kratšie lety do bežných destinácií, akou je aj Brusel, radšej využíva komerčné linky.

    Minister vnútra Robert Kaliňák pritom minulý rok investoval do obmeny vládnej letky viac ako 80 miliónov eur. Nakúpil dve veľké lietadlá typu Airbus A319 a dve menšie typu Fokker 100. Podľa neho je však na každom ministrovi, či sa rozhodne ich využívať alebo nie. „Okrem toho tieto lietadlá vykonávajú humanitárne lety, policajnú činnosť, prepravu zranených osôb alebo inak ohrozených slovenských občanov zo zahraničia,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov s tým, že nevyužité rozhodne nie sú.

    Či už sa s vládnou letkou lieta, alebo nie, tak či onak je potrebné platiť predpísaný servis a lietadlo je vystavené vplyvom počasia a opotrebeniu. Je preto vždy lepšie, keď stroje nestoja len tak na letisku, ale sa s nimi aktívne lieta, ako objasnil pre denník SME pilot Miroslav Bednár.

    - Reklama -