Máme tu Brežnevovu doktrínu ako vyšitú. Únia drví demokratické práva a ešte o tom aj kotkodáka. Kto sa takto rozhorčíl?

    0
    Nigel Farage (Autor: SITA)

    Migračná kríza sa podľa neho stala krízou existenčnou, ktorá zdoláva Európsku úniu. Vraj by sme sa mali opýtať, čo je skutočnou podstatou projektu Európskej únie.

    Najsilnejšie je Maďarsko

    Farage má obavy o demokratické práva. „Vidím stúpajúcu autoritatívnosť Európskej únie, ktorá drví demokratické práva, a potom o tom kotkodáka,“ rozhorčil sa Farage. Pri každej kríze sa podľa  neho odkrajuje  hlavne z demokracie. Spomenul aj odstránenie talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, ktorý sa tváril ako euroskeptik a ktorého vraj nahradila len bábka.

    Za najsilnejšou krajinu v migračnej kríze považuje Maďarsko. Práve táto krajina sa „preslávila“ osadením ostnatého drôtu na hranici so Srbskom, aby zabránila prílevu migrantov. Tí sa potom presmerovali cez iné krajiny. Paradoxne, Maďarmi sa chcú teraz inšpirovať aj Slovinci, ktorí si migračnú vlnu odniesli vďaka výmyslu premiéra Viktora Orbána naplno. Podľa Farageho dali Maďari jasne najavo, že nesúhlasia s povinnými kvótami z Bruselu. Podobný postoj zastáva aj Slovensko.

    Posledná kvapka v mori

    Farage pripomína vo svojom plamennom prejave, do akých problémov sa dostalo Portugalsko, a to prakticky bez väčšieho mediálneho povšimnutia. „Dnes existuje po všeobecných voľbách ľavicová väčšina, ktorá má pre Portugalsko socialistický plán. Napriek tomu prezident Aníbal Cavaco Silva zamedzuje jej vládnutie, pretože prezentujú protieurópske sily,“ uviedol Farage. Ľavicu, ktorá by dokázala vytvoriť väčšinovú vládu, odmieta práve prezident Silva. Koná tak vraj v národnom záujem a demokracia teraz musí ísť podľa neho bokom. „Ide o modernú implementáciu Brežnevovej doktríny,“ vyhlásil Farage.

    Britský politik tvrdí,  že ide presne o to isté, čo sa dialo štátom ZSSR. „Krajina má demokratické práva, iba keď sú v prospech projektu. Ak nie, tak sú tieto práva odobraté,“ soptil ďalej Farage. Spomína aj predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý povedal, že nemôže existovať žiadna demokratická voľba proti európskym zmluvám. Podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubla zas voľby nič nezmenia, pretože existujú pravidlá. „Pre každého, kto verí v demokraciu, by malo byť Portugalsko poslednou kvapkou v mori. Malo by to byť varovanie,“ upozorňuje britský politik.

    Naštval Lauristinovú

    Farage sa obáva, že európsky projekt chráni len sám seba, no ničí individuálne práva ľudí a národov. Vyzdvihuje Veľkú Britániu, ktorá stále trvala na parlamentnej demokracii, no nielen pre ňu, ale aj pre zvyšok Európy. „Verím, že pre všetkých, ktorí veria v demokraciu, a chcú ju vidieť znova nastolenú, ponúka britské referendum jedinečnú príležitosť,“ dodal Farage. Britská vláda sa vyjadrila, že by mohla zorganizovať referendum na odstúpenie z EÚ. Ide o reakciu na popularitu euroskeptikov a vzrastajúcu nedôveru voči EÚ.

    Celé video z výstupu Nigela Farageho si môžete pozrieť TU

    Na to sa mu okrem ovácií dostalo aj výčitky od Marji Lauristinovej z Estónska, že porovnáva situáciu Portugalska so ZSSR, hoci nevie, aké to je žiť v Sovietskom zväze. „Môžete mi uviesť príklad, kedy Brežnev alebo ktokoľvek iný na čele Sovietskeho zväzu bol konfrontovaný s výsledkami demokratických volieb v jednej z republík ZSSR alebo členov?“ opýtala sa ho Lauristinová. „V dobe maďarského povstania som ešte nežil, no videli sme niečo podobné v Československu v roku 1968,“ povedal jej a zároveň predniesol Brežnenovu doktrínu. „Keď sa sily, ktoré sú nepriateľské voči socializmu, pokúsia obrátiť vývoj ku kapitalizmu, stáva sa to problémom nielen pre tento štát. Je to spoločný problém pre všetky socialistické štáty.“  Na to Lauristinová len neveriacky krútila hlavou. „Myslím, že slovo socialistická možno vpísať do Európskej únie. Sedí to ako uliate,“ uzavrel Farage.
     

     

     

    - Reklama -