Máme stranícky štát podobný Putinovmu Rusku, vyhlásil líder poľských liberálov

    0
    Líder opozičnej Občianskej platformy Grzegorz Schetyna (Autor: TASR)

    Vláda PiS sa dostala do sporu s EÚ, keď presadila balík kontroverzných reforiem súdnictva, ktoré podľa Bruselu predstavujú hrozbu pre nezávislosť súdnictva, právny štát i demokraciu.

    Varšava odvtedy od niektorých kontroverzných právnych noriem odstúpila, ale opozícia sa aj naďalej obáva, že konflikt vlády PiS s Bruselom by mohol pripraviť pôdu pre “polexit” – odchod Poľska z EÚ.

    “Buď (máme) silné, prosperujúce, demokratické Poľsko v silnej Európe alebo to, čo máme dnes – stranícky štát podobný Putinovmu Rusku – na ceste k odchodu z Európskej únie,” vyhlásil Grzegorz Schetyna, líder liberálnej Občianskej platformy (PO) – najväčšej z piatich opozičných strán v Európskej koalícii (KE).

    “Buď Poľsko, ktoré je jedným z lídrov Západu, alebo Poľsko, ktoré smeruje na východ,” povedal Schetyna na konferencii vo Varšave, ktorou sa začala kampaň KE pred eurovoľbami. Tie sa v Poľsku uskutočnia 26. mája.

    Členstvo v EÚ podporuje takmer 90 percent obyvateľov Poľska, ktorému Únia poskytla miliardy eur v podobe dotácií na podporu hospodárskeho rozvoja. 

    PiS síce nežiada odchod Poľska z EÚ, ale presadzuje, aby v Únii došlo k decentralizácii.

    Voľby do Európskeho parlamentu budú kľúčovým testom pre všetky vlády členských štátov EÚ, ale najmä v Poľsku, kde sa koncom tohto roka budú konať všeobecné voľby, konštatovala agentúra AFP.

    Schetyna na konferencii prezentoval volebný program KE, pričom zdôraznil, že poslanci KE by mali v EP presadzovať programy v oblasti zdravotníctva – najmä boja proti rakovine, školstva, zamestnanosti mladých, životného prostredia, ale v prvom rade sa chcú zasadiť za presadzovanie hodnôt EÚ a vrátiť Poľsku postavenie jednej z líderských krajín, aké malo v EÚ v rokoch 2007-15.

    Populistická PiS zamerala svoju kampaň pred eurovoľbami na sociálnu oblasť: prisľúbila ešte viac zvýšiť prídavky na dieťa, s čím začala po svojom nástupe k moci koncom roku 2015.

    Okrem toho parlament ovládaný stranou PiS v piatok schválil – opozíciou kritizovaný – návrh, ktorý predpokladá, že poľskí seniori dostanú v máji jednorazový príspevok vo výške približne 200 eur.

    Strana PiS tiež prisľúbila nezdaňovať príjmy zamestnancov do 26 rokov a nižšiu daň z príjmu pre dôchodcov.

    Z prieskumu spoločnosti IBRIS, ktorý bol uverejnený v piatok, vyplýva, že PiS by volilo 39 percent opýtaných, zatiaľ čo KE má podporu 36,5 percenta respondentov.

    - Reklama -