Máme sa vám ospravedlniť, že sme vás oslobodili od Hitlera? Rusi sú veľmi nahnevaní na Nemcov

    0
    Nemecký prezident Joachim Gauck a kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Nemecký prezident Joachim Gauck na fóre vyhlásil, že národný pocit viny pomohol Nemcom získať späť stratenú dôveru v seba samého, a čo je ešte dôležitejšie – navrátiť dôveru v Nemecko svojim susedom. Konkrétne spomenul, že kolektívny pocit viny má na národ „pozitívne a stimulujúce následky.“

    Keď sa prezident Gauck neskôr obrátil na Rusko a vyzval ho, aby tiež uznalo vinu za svoju minulosť, mnoho ruských účastníkov fóra bolo trochu zaskočených.
    „Hoci ideológie diktátorov boli odlišné, existuje jedno univerzálne pravidlo. Minulosť neodíde, veci vytesnené z kolektívneho vedomia sa vracajú,” povedal Gauck, ktorý v pondelok oznámil, že v roku 2017 z dôvodu zlého zdravia a vysokého veku už nebude kandidovať.

    Vyhlásil, že pripomínanie si vojnových strát a víťazstiev vo Veľkej vlasteneckej vojne nie je dostatočné na rozvoj občianskej spoločnosti. “Kolektívne vedomie nevytvárajú len veľké víťazstva, ale aj pocity viny,” uviedol. So svojimi postrehmi sa s čitateľmi Pravdy podelil predseda Rady riaditeľov holdingu Pravda.ru Vadim Goršenin, ktorého sa Gauckova výzva “využiť svoju skúsenosť s odstraňovaním totalitarizmu” evidentne osobne dotkla.

    „Ako môže pán prezident Gauck hovoriť o nejakom odstránení totalitarizmu, keď je jeho krajina stále ešte pod okupáciou Spojených štátov? Keď americké tajné služby odpočúvajú všetkých ľudí, ktorí v Nemecku niečo znamenajú, vrátane kancelárky, a tá sa proti tomu ani nebráni?” začudoval sa Goršenin.
    „O akom pocite viny sa tu vôbec hovorí? V situácii, keď je celá Európa riadená nie z Bruselu, ale z Berlína, ktorý s nemeckou starostlivosťou stanovuje kvóty na riadenie produkcie a poľnohospodárske polia európskych krajín kontroluje cez svoje vesmírne satelity,” dodal.

    Doplnil tiež, že Nemecko už dávno opustilo od svojho plánu nezasahovať do konfliktov iných krajín tým, že začalo bombardovať Sýriu. Nemecká angažovanosť pri politických prevratoch na Blízkom východe a Ukrajine, kde Nemecko vystupuje spolu so Spojenými štátmi, so sebou priniesla ohromné čísla obetí, čo tiež práve nenaznačuje, že by sa Nemecko poučilo zo svojej minulosti.

    „Vidíme, že sa nemecká vláda stala akýmsi nástrojom Washingtonu, pomocou ktorého sa snaží kontrolovať celú Európu. Tento nástroj vysiela svoj ideologický totalitarizmus na všetky strany. Impulzy však nikdy nevychádzajú z Berlína. Nemci sa už od tých čias, keď sa po ich krajine rozmiestnili okupačné vojská, stali americkými policajtmi,” napísal Goršenin. V tomto je teda prejav pána prezidenta Gaucka veľmi nevhodný. „Je smutné, že sa nikto z účastníkov fóra neopýtal pána prezidenta, či by sa malo Rusko tiež ospravedlniť za to, že oslobodilo Nemecko a celú Európu od fašizmu, keď už pán prezident hovoril o sovietskej histórii,” dodal novinár.

    - Reklama -