Máme problém: Židia si za všetko môžu sami. Teroristu pokojne zatajím. Prísne tresty podľa islamu! Čítajte, čo si myslia moslimovia „u nás v Európe“

    0
    Arabské ženy so šatkami na hlavách (Autor: TASR)

    Traja z desiatich moslimských školákov v Nemecku by zomreli za islam. Pätina z nich si myslí, že islam sa musí brániť s pomocou sily

    Vo svetle aktuálnych správ vysielajú nami zistené čísla varovný signál. Na začiatku tohto roka vydal renomovaný nemecký kriminológ Christian Pfeiffer podrobnú správu o postojoch moslimských študentov v Dolnom Sasku, druhej najväčšej spolkovej krajine Nemecka. Jeho analýza sa zamerala na žiakov deviatej triedy základnej školy, ale aj medzi nimi sa našlo prekvapivé množstvo zástancov radikálnych postojov.

    Napríklad až 30 % respondentov si dokáže predstaviť, že bojuje za islam a zomiera zaň. 8 % schvaľuje vojenské akcie teroristickej organizácie ISIS. Viac ako štvrtina (27,4 %) opýtaných sa zhoduje na tom, že prísne tresty podľa práva šaría za cudzoložstvo alebo homosexualitu by uprednostnila pred existujúcim nemeckým právom. Každý piaty (19,8 %) respondent si myslí, že moslimovia sú vo svete utláčaní a musia sa brániť silou. Skoro rovnaká skupina, teda 18,6 %, potom uviedla, že je povinnosťou každého moslima šíriť islam po celom svete a bojovať s neveriacimi.

    Medzi migrantmi však existuje deliaca čiara, ako potvrdil autor štúdie. Utečenci z vojnových oblastí, ktorí cítia reálnu šancu na zisk azylu, sa viac snažia dodržiavať nemecké zákony. „Situácia je úplne odlišná u tých, ktorí po príchode do Nemecka zistia, že ich tu nikto nechce. Žiadna šanca na zamestnanie, žiadna šanca na trvalý pobyt,“ uviedol Pfeiffer. Dáta zverejnil v januári 2018 prestížny nemecký denník Die Welt.

    Takmer polovica britských moslimov by privítala právo šaría. Dve tretiny by zamlčali potenciálneho teroristu

    Moslimská komunita vo Veľkej Británii je už dlhšie pod drobnohľadom sociológov. V decembri 2016 boli uverejnené výsledky prieskumu pre think tank Policy Exchange z Westminsteru. Podľa neho podporuje 41 % opýtaných britských moslimov zavedenie aspektov práva šaría do britského právneho systému. Britská televízna stanica Channel 4 si v tom istom roku objednala prieskum, ktorý bol následne odvysielaný pod názvom „Čo si moslimovia v skutočnosti myslia?“. Len 34 % opýtaných by kontaktovalo políciu, keby svojich známych podozrievalo z kontaktu s teroristami. Každý dvadsiaty piaty sympatizuje so samovražednými bombovými útokmi, čo predstavuje, pokiaľ ide o britskú moslimskú populáciu, stotisíc ľudí! Rovnaký počet moslimov potom vyjadril sympatie s tými, ktorí páchajú terorizmus v mene presadzovania politických cieľov.

    „Je hlboko znepokojujúce, že mnoho ľudí popiera existenciu extrémizmu v Británii,“ povedal spoluautor štúdie, labouristický poslanec Khalid Mahmood. „Popieranie tohto fenoménu je dôvodom na obavy, najmä keď teraz čelíme neustálej hrozbe teroristických útokov,“ dodal Mahmood. Dáta sú prístupné tu.

    Útoky na Charlie Hebdo? Pre tretinu moslimských stredoškolákov vo Francúzsku nič odsúdeniahodné. Násilie v mene ideológie je prijateľné. Jeden zo siedmich mladých moslimov chce pre Francúzsko právo šaría

    Ani čísla z ďalších európskych krajín však nehovoria o prílišnej zmierlivosti mladých moslimov. Sociológovia Anne Muxelová a Olivier Galland sa vlani anketovali 7 000 stredoškolských študentov z celého Francúzska. Z tejto vzorky malo 38 % detí imigrantský pôvod a 25 % sa prihlásilo k islamu. Náboženský fundamentalizmus podporuje 32 % opýtaných moslimov – v porovnaní s 11 % vyznávačov inej viery. Z celej vzorky 7 000 mladých potom 32 % odmietlo odsúdiť teroristický útok na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo. Jeden z troch moslimov v prieskume vyhlásil, že násilnú akciu v mene ideológie vníma ako prijateľnú.

    V rámci skupiny tých respondentov, ktorí odpovedali, že majú fundamentalistické náboženské názory a zároveň boli schopní ospravedlniť násilie v prospech ideológie, sa až 44 % stotožnilo s názorom, že „v dnešnej spoločnosti je za určitých podmienok prijateľné vziať do ruky zbraň a bojovať s ňou za svoje náboženstvo“. Odsúdiť útok na Charlie Hebdo odmietli dvaja z troch (70 %) z tejto skupiny.

    Nie je to jediný znepokojujúci prieskum, ktorý sa v ostatných rokoch objavil vo Francúzsku. Nezávislý think tank Institut Montaigne v roku 2016 zverejnil výsledky prieskumu medzi moslimami. V ňom sa 28 % opýtaných prihlásilo ku každodennému nasledovaniu ortodoxného islamu. Prieskum sa zameral aj na popularitu práva šaría. Islamské právo by namiesto francúzskych zákonov uprednostnilo 14 % mladých moslimov vo veku 15 – 25 rokov.

    Tretina belgických moslimov by privítala vládu Koránu. Belgičanom sa to nepáči

    V Belgicku prieskum nadácie „Ceci n’est pas une crise“ uskutočnený na začiatku roka 2017 ukázal hlboké názorové rozdiely medzi tamojšou moslimskou komunitou a väčšinovou belgickou populáciou. Tretina belgických moslimov sa vyjadrila v tom zmysle, že „nemá rada západnú kultúru“. O niečo viac moslimov, konkrétne 34 % opýtaných, by v Belgicku preferovalo politické zriadenie „inšpirované Koránom“ a 29 % moslimov považuje právo šaría za nadradené belgickému právu. Šesť z desiatich moslimov by pre svojho syna nechcelo nemoslimského partnera, dcéram by takýto zväzok zakázalo 54 % rodičov.

    Rovnaký prieskum však odhalil v prevažne katolíckom Belgicku rastúce obavy z imigračnej vlny. Až dve tretiny opýtaných Belgičanov sa zverili, že je podľa nich v Belgicku priveľa migrantov. 77 % súhlasí s vetou: „Dnes sa doma necítim tak bezpečne ako pred migračnou vlnou.“ Len o niečo menej opýtaných, konkrétne 74 %, si myslí, že islam nie je tolerantné náboženstvo. Presne tri pätiny respondentov potom považujú islam za priame ohrozenie belgickej národnej identity, zatiaľ čo len 12 % vníma moslimskú prítomnosť v Belgicku ako obohacujúcu. Podrobné výsledky prieskumu nájdete tu.

    Žiadatelia o azyl v Rakúsku veria v peklo pre inovercov a neznášajú židov

    V Rakúsku, kde sa moslimská populácia odhaduje na 700 000, usporiadal Inštitút islamsko-teologických štúdií pri Viedenskej univerzite prieskum nálad medzi afganskými uchádzačmi o azyl. Výsledky prieskumu zverejneného v januári tohto roku potvrdzujú dáta z okolitých krajín. Polovica opýtaných (49,8 %) priznáva, že islam v ich živote v Rakúsku „hrá väčšiu rolu než v ich vlasti“. Mnohí z nich nemajú dobrú mienku o inovercoch, pretože 47,2 % respondentov si myslí, že „židia a kresťania sa odklonili od správnej cesty“, a 55 % verí v peklo pre nemoslimov. Spolužitie s majoritou komplikuje fakt, že 47,8 % opýtaných by považovalo islam za ohrozený v prípade, že by bol vystavený vplyvom západnej spoločnosti.

    Nadpolovičná väčšina respondentov (51,6 %) vníma islam ako nadradený ostatným náboženstvám. Medzi afganskými žiadateľmi o azyl sa okrem toho rozmáha antisemitizmus. Takmer polovica z nich, presne 46 %, si myslí, že židia majú príliš veľkú moc, a 44 % opýtaných považuje židovstvo za škodlivé. Približne rovnaký počet (43 %) je potom presvedčený o tom, že židia si za svoje prenasledovanie môžu sami.

    - Reklama -